4 stappen om je Excel grafieken er professioneler uit te laten zien

19 February 2018
Excel is een prachtig programma. Niks mis mee. Het wordt door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt en kent veel verschillende toepassingen. En ja, je zult je ook regelmatig ergeren aan Excel. Doet ie weer niet wat je wil. Maar één van die ergernissen los je vandaag op!

Iets waar je je waarschijnlijk met regelmaat aan ergert: je grafieken zien er zo ouderwets uit, de look and feel van je document is zo…. Excel. Ook als je er een pdf’je van maakt, ziet iedereen meteen dat het in Excel is gemaakt. De standaard grafieken, de lijntjes op plekken waar je ze helemaal niet wil of juist andersom; het ziet er toch een beetje uitgekauwd uit allemaal. Mensen zijn er soms snel op uitgekeken. Terwijl de inhoud van je rapportage juist zo interessant is.

Als je je publiek kan ‘wow-en’ met iets dat er mooi en professioneel uitziet, zullen ze geneigd zijn langer en beter naar je werk te kijken en zelfs onder de indruk zijn. Hier drie tips om je Excel document er beter uit te laten zien.

 

STAP 1. VERWIJDER AL DE ONNODIGE ELEMENTEN IN JE GRAFIEK

Je hebt je data, je hebt een grafiek toegevoegd maar jeetje, wat ziet dat er somber en standaard uit zeg. Verwijder onnodige elementen zoals lijntjes en titels en voila het ziet er al een stuk vriendelijker uit. Doe dat simpelweg door op de lijntjes of titel te klikken in de grafiek en druk op delete.
De rasterlijntjes van de hele spreadsheet verwijder je door bij View (of Beeld) het vinkje af te klikken bij Gridlines (of Rasterlijnen).

Van:

 

Naar:

 

STAP 2. GEBRUIK DATALABELS

Klik een van de staven aan in de grafiek en klik op de rechtermuisknop om Datalabels toe te voegen. Je kan dan evt de y-as verwijderen en de aantallen toevoegen per KPI. Je kunt de labels customizen: geef ze een kleur, pas het lettertype aan, verander de tekstrichting in verticaal, etc. Klik op het label en kies Format data label. Bij bijv. fill (verfblikje) kun je dan en kleur kiezen en de tekstrichting wijzig je bij Text options.

Je krijgt dan zoiets:

 

STAP 3. GEBRUIK ANDERE KLEUREN

Een van de elementen die Excel rapportages zo herkenbaar maken, is de kleur. Pas de kleuren dus aan. Je kunt een standaard kleurenpalet in Excel kiezen (klik grafiek aan en ga naar het tabje Design, kies daar voor Change colors) en wat vaak het meest professioneel oogt zijn de palletten in een kleur die van licht naar donker gaan (monochrometic). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je huisstijlkleuren te gebruiken. Helemaal mooi!

Monochrometic

Eigen gekozen kleuren

 

STAP 4. SLA OP ALS TEMPLATE

Ben je klaar met het customizen van je grafiek? Klik dan op de rechtermuisknop om deze op te slaan als Template. Zo kan je je eigen stijl gemakkelijk hergebruiken.
Als je een nieuwe grafiek maakt is deze te vinden onder Recommended charts.

Uiteraard is er nog veel meer mogelijk als je er wat mee oefent. Maar de eerste stap om je grafieken er niet meer zo ‘Excel’ uit te laten zien is gemaakt! Heb je vragen, stuur dan gerust vrijblijvend een mailtje of volg een van onze Excel trainingen.
En, vind nog een extra tip hieronder!

 

EXTRA TIP:

Wil je de lijntjes van de hele spreadsheet juist wel of niet printen, ga dan naar Page Layout (of: Pagina-instellingen) en klik daar het vinkje aan of af bij Print.

Heb je vragen over dit artikel? Stuur ons een bericht: