Zit jij veel met je neus in Excel? Heb jij een functie waarbij Excel eigenlijk een vereiste is? Ben jij misschien die pro die al heel veel met Excel kan, maar nog mogelijkheden zoekt om het jezelf nóg makkelijker te maken?!

Then meet Power Query. Power Query is een bestaande functie in Excel onder ‘Gegevens’ of ‘Data’ en hiermee kun je je tijd in Excel veel efficiënter maken.

Dit zijn 5 beroepen die veel voordeel bij Power Query hebben. Zit jouw functie erbij?

**1.**  Power Query voor marketeers

Marketeers hebben statistieken nodig om de performance van hun campagnes of marketingactiviteiten te meten. Vaak kost het bij elkaar zetten van de data een hoop tijd want het gaat om veel verschillende systemen en alle data ziet er anders uit. Veel tijd en moeite dus.

Voorbeeld:

Een marketeer kan met Power Query de statistieken uit de verschillende systemen halen. Mocht dat niet kunnen door het Excel te verbinden, dan kan je ook werken met csv bestanden en steeds de exports onder dezelfde naam en in dezelfde map opslaan.

Je gebruikt dan Power Query om alle data bij elkaar te zetten en er één geheel van te maken door de kolommen die niet nodig zijn te verwijderen en kolommen bij te maken met de ‘merge functie’ om zaken te categoriseren bijvoorbeeld. Je kunt ook namen van bijvoorbeeld media of bronnen die in het ene systeem net anders heten dan in het andere, hernoemen zodat alles onder dezelfde noemer valt.

**2. ** Power Query voor data scientists

Data scientists gebruiken gegevens om modellen en algoritmen te bouwen die voorspellingen en aanbevelingen kunnen doen. Met Power Query kunnen data scientists gegevens uit verschillende bronnen combineren en bewerken, zodat ze hun modellen en algoritmen nauwkeuriger en efficiënter kunnen maken.

Voorbeelden:

  • Een data scientist kan Power Query gebruiken om gegevens uit een klantdatabase, een verkoopgegevensbestand en een productdatabase te combineren om een ​​model te bouwen dat voorspellingen kan doen over toekomstige verkoopcijfers.
  • Een data scientist kan Power Query gebruiken om gegevens uit social media platformen, een nieuwswebsite en een weerstation te combineren om een ​​model te bouwen dat voorspellingen kan doen over toekomstige weersomstandigheden.

**3. ** Power Query voor financiële professionals

Financiële professionals gebruiken gegevens om financiële rapporten en analyses te maken. Ze kunnen met Power Query verschillende bronnen combineren maar ook de data opschonen, bewerken en berekeningen laten maken, die je één keer instelt en dan op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis uit kan laten voeren.

Voorbeeld:

  • Een accountant kan Power Query gebruiken om de cijfers uit de boekhoudsystemen van klanten te halen. Meestal zijn er meerdere overzichten nodig om tot de gewilde rapportage of berekeningen te komen. Met Power Query hoef je dat niet meer handmatig te doen. Daarna kan je het zo instellen dat de juiste berekeningen gedaan worden en de juiste rijen of data eruit gefilterd worden.

**4. ** Power Query voor analisten

Analisten, welk soort analisten dan ook, werken veel met data en waarschijnlijk ook regelmatig in Excel. Het verzamelen van data kan met Power Query super gemakkelijk, zowel van andere sheets, overzichtjes, databases en vanuit online bronnen.

Met Power Query combineer je dus verschillende bronnen én stel je taken eenmalig in om ze vervolgens automatisch uit te laten voeren.

Voorbeelden:

  • Een marketinganalist kan Power Query gebruiken om gegevens uit een CRM-systeem, een e-mailmarketingplatform en een sociale media-platform te combineren om inzicht te krijgen in de effectiviteit van marketingcampagnes.
  • Een financieel analist kan Power Query gebruiken om gegevens uit een boekhoudsysteem, een leveranciersdatabase en een concurrentieonderzoeksrapport te combineren om een ​​beeld te krijgen van de financiële positie van een bedrijf.

**5. ** Power Query voor Operations

Mensen die bij Operations werken gebruiken data en cijfers vaak om de prestaties van een bedrijf of organisatie te verbeteren. Ook hier geldt weer dat de bronnen die hiervoor nodig zijn, direct met Excel verbonden kunnen worden en daardoor je de gegevens meteen kunt inladen.

Voorbeeld:

  • Een logistiek manager kan Power Query gebruiken om gegevens uit een transportbeheersysteem, een voorraadbeheersysteem en een klantenservicesysteem te combineren om zo te kijken hoe het gaat en de voorraad te beheren en te voorspellen.

Dit zijn maar een aantal voorbeelden van beroepen. Eigenlijk kan je het zo zien: als jij in je functie regelmatig gebruikmaakt van Excel om data te bewerken, analyseren of op te schonen, dan is Power Query een hele nuttige tool en is het toevoegen van deze skill een must. Zo bespaar je echt heel veel tijd en moeite! Power Query kost geen extra geld dus je hebt geen budget nodig!

3 + 6 =

[]