Instagram tips kun je tegenwoordig overal vinden, maar vaak is het vanuit iemand zijn eigen ervaring geschreven. Daarom zijn wij aan de slag gegaan met 9 Instagram tips die wij hebben gebaseerd op data. Wat zien we steeds terugkomen? Hoe kun je met inzicht in je Instagram data je strategie versterken? En hoe kun je jouw Instagram écht laten groeien? Dit en nog veel meer beantwoorden we in dit blog met Instagram tips. Nieuwsgierig geworden? Lees dan met ons mee.  

1. Eén story is géén story 

Eén losse story krijgt over het algemeen minder views dan een reeks stories. Dat is ook niet gek, want je kunt zo weinig kwijt in slechts één story. Daarom is het belangrijk om aan je storytelling te werken, zodat je een goedlopend verhaal kunt maken van je Instagram stories. Als je meerdere (goede en leuke) stories post, verhoog je aanzienlijk de kans op interactie en views. En hoe meer interactie en views, hoe meer je story gepusht wordt door Instagram (zodat het bolletje van jouw account verder vooraan komt te staan). 

2. Maak video stories

Plaats je vaak alleen foto’s in je stories? Dan loop je een hoop mis, want stories met video (liefst met je eigen gezicht erop) trekken soms wel tot twee keer meer views dan stories met alleen maar foto’s. Video wordt namelijk steeds belangrijker in de online marketing, wat je bijvoorbeeld kunt zien aan de nieuwe functies van Instagram zoals Reels en IGTV of aan populaire apps zoals TikTok. Ga dus met de tijd mee en start met het maken van video’s op stories. Ook kun je in video je persoonlijkheid beter kwijt zodat mensen jou echt leren kennen. Maar… zie de volgende tip hieronder…

Instagram tips aan de hand van data door Hebe Illing

3. Wissel foto met video af

Praat niet langer dan één of twee stories achter elkaar, want dan haken mensen snel af. Probeer een balans te vinden tussen het plaatsen van video’s en foto’s. Je hebt niet voor niets maar 15 seconden per story; het daagt je uit om kort maar krachtig je verhaal te doen.  

4. Houd bij hoeveel procent van je volgers je stories bekijkt

Is je volgers aantal aan het groeien? Dan zou je denken dat je ook meer story viewers krijgt, toch? Maar helaas is dit niet vanzelfsprekend, dus houd het goed in de gaten. Zo kun je zien wat werkt en eventueel experimenteren met een nieuwe vorm van stories.

Wanneer je stories worden bekeken door 10-30% van je volgers zit je over het algemeen wel goed. Zit je hier boven? Way to go! Zit je hier onder? Dan mag je echt aan de kwaliteit van jouw stories gaan werken. Experts zoals Angela Lodder en Tara van der Ven kunnen je hierbij helpen.

Extra tip: ga eens in de zoveel tijd  je volgerslijst af en verwijder accounts die of niet meer bestaan of ‘bots’ zijn.

5. Categoriseer je content 

Gebruik categorieën voor je content zoals ‘tips’, ‘persoonlijk’ of ‘expertise’, zodat je beter conclusies kunt trekken over welke content goed scoort. Dit is handig, want dan kun je eventueel de content binnen je categorieën aanpassen en zien of het verschil maakt. Je zult zien welke categorieën populair zijn en welke minder interessant zijn voor je volgers. Vanuit die handige Instagram data kun je jouw content kalender aanpassen en je focussen op de populaire categorieën. 

Extra tip: Maak in je content ook onderscheid tussen informatieve content en sales. Bepaal van tevoren hoeveel procent van je content daar ongeveer in mag vallen. Dus bijvoorbeeld een 80-20 of 70-30 verhouding.

6. Maak je posts deelbaar

Wanneer andere gebruikers je stories delen, wordt Instagram daar blij van. Het is namelijk een vorm van engagement die laat zien dat anderen je content echt goed vinden; zo goed dat ze het zelfs aan hun eigen volgers willen laten zien. Zorg er dus voor dat je posts aantrekkelijk zijn om te delen. En hoe doe je dat? Door bijv. weinig branding-elementen te gebruiken. Informatieve en vrij strakke (carrousel)posts worden over het algemeen veel gedeeld. Focus je daarom vooral op het geven van waarde en voeg er niet te veel poespas aan toe.  

7. Maak zoveel mogelijk gebruik van verschillende functies

Het Instagram algoritme verandert met de dag, want Instagram is constant bezig met het verbeteren van hun platform en eigenlijk verwachten ze dat je met hen meegroeit. Je wordt beloond door het algoritme als je afwisselt tussen de vele functies zoals reels, IGTV, gidsen, live gaan en stories. Doe uiteraard niks waar je je niet goed bij voelt, maar wees je wel bewust van hoe het Instagram algoritme werkt en speel daarop in.  

8. Bekijk regelmatig de flow van je stories

Wanneer haken je kijkers af? Kun je dipjes zien in je stories? De piek is namelijk altijd aan het begin van je stories (met uitzondering als je opeens een goede hashtag of locatie te pakken hebt). Door goed te kijken naar de Instagram data kun je zien wanneer je kijkers afhaken of juist geboeid blijven; zo kun je weer je content optimaliseren. Zie hieronder een voorbeeld van het Instagram Dashboard van Bureau Up die jouw views van je stories bijhoudt en waarin je de flow makkelijk kunt bekijken.

Instagram tips aan de hand van Instagram data

9. Wees consistent

Instagram is geen sprint, maar een marathon. Blijf daarom consistent in wat je doet, analyseer goed je Instagram data en gebruik deze Instagram tips. Waar liggen de groeimogelijkheden? Wat werkt wel/niet? Je zult zien dat wanneer je alles goed in de gaten houdt en daarop inspeelt, je gaat groeien. Het kost tijd en inspanning, maar als je een stijgende lijn ziet, ben je sowieso goed op weg.  

Ga aan de slag met de Instagram tips

Sommige data kan je natuurlijk via Instagram bekijken, maar dat wordt al vrij snel overzichtelijk. Wil je graag alle belangrijke Instagram data en nog veel meer kunnen bekijken in slechts een aantal minuten? Bekijk dan eens ons ‘Instagram Dashboard’.

Instagram Dasboard van Bureau Up
Instagram Dasboard van Bureau Up
[]