Google Analytics is geweldig

Tenminste, dat vind ik dan he. De eerste keer dat ik er mee in aanraking kwam, jaren geleden – het bestond pas een paar jaar (nee, nu niet gaan uitrekenen hoe oud ik ben), ging er een wereld voor me open. Met Google Analytics hoef je namelijk niet te raden of in te schatten hoeveel mensen er op je website komen; nee dat wéét je! En dat niet alleen, je weet ook hoe ze op je site komen en wat ze er doen. Maar goed, ik ga je niet overtuigen van het nut van Analytics, want als je dat niet wist, was je dit niet aan lezen. 

Rapporten inrichten en visualiseren zoals jij dat wil

Omdat je zo veel met Analytics kan, is het soms een beetje een bos en soms (vaak!) wil je nu
eenmaal zaken zien die niet standaard weer worden gegeven. Om een volledig beeld te hebben en op te bouwen en om de niet-standaard statistieken weer te geven, raad ik klanten vaak aan om zelf een webrapportage te maken. Het is (als het goed gedaan wordt) veel overzichtelijker en vertelt je veel meer over je website.

Dat kan je zelf uitdraaien of je kan het automatiseren. En daar gaat dit artikel over. (He he, eindelijk.) 

Stappen om je Analytics data automatisch te exporteren

Update: let op dat je de versie kiest die werkt met Google Analytics 4 !

1. Open Google Sheets

2. Ga naar Add-ons > Get Add ons, zoek naar Google Analytics 4 en installeer deze

3. Ga dan in Google Sheets weer naar Add-ons en daar staat vervolgens Google Analytics erbij (zo niet, sluit en her-open dan het bestand)

4. Kies Google Analytics en vervolgens Create New Report – dan moet het bestand even laden

5. Aan de rechterkant opent een menuutje. Geef je rapport een naam.

6. Daarin stel je exact in wat je wil exporteren. Als je bekend bent met Google Analytics dan weet je waarschijnlijk wat een metric, dimension en een segment is. Als je in het veld klikt, verschijnt een dropdown menu, typen kan ook.

Zo niet: 

  • Metric: de statistiek zelf, de KPI, zoals sessies, users, pageviews etc.

  • Dimension: het label, de rij, de categorie: bron/medium, land, keyword, pagina, maand, jaar, etc.

  • Segment: hier kan je een filter toepassen, bijv alleen New Users.

Bij Account, Property en View zie je vanzelf aan het dropdown menu wat je moet kiezen. Voor kleinere organisaties heb je vaak maar 1 keuze bij deze dropdowns.

Click Create Report.

7. Er opent dan een nieuwe sheet met de titel ‘Report Configuration’.  Daar kan je de startdate wjzigen (bijv 1/1/2019) en ook de end date (maar in veel gevallen voldoet Yesterday).

8. Bij metrics en dimensions vind je je eigen instellingen. Maar bij Limit kan je het getal aanpassen om maximaal aantal rijen aan te passen (afhankelijk van je bezoekersaantal en hoe wijd of nauw je instellingen ingesteld zijn).

9. Ga nu naar Add-ons > Google Analytics en kies Run report om het rapport uit te draaien of Schedule report om een periodieke export in te stellen. 

Zo kun je meerdere reports instellen om daar vervolgens de data voor je daadwerkelijke rapportage uit te halen en dit (helemaal in je eigen stijl of die van de klant!) te visualiseren in een dashboard.

Succes!

Vind je dit allemaal veel te ingewikkeld en ben je niet zo’n data-nerd als ik? Misschien is dan dit dashboard iets voor jou. Een simpel Google Analytics dashboard waarmee je in één oogopslag de belangrijkste cijfers van je website ziet.