blog schrijven met zoekwoordvolume en zoekwoordonderzoek

In deze blog vertel ik je waarom ik blog, hoe ik mijn onderwerpen kies en hoe ik de titel bepaal. Spoiler alert: het heeft alles te maken met zoekwoord onderzoek (keyword research) en zoekwoordvolume.

Waarom blog je? En waarom blog ik?

Er zijn een aantal (goede) redenen om te bloggen:

  1. Je vindt schrijven leuk.
  2. Je wil je ervaringen en kennis delen met anderen.
  3. Je wil dat je website beter gevonden wordt.
  4. Je wil geld verdienen met je content.

In mijn geval is het een combinatie van al deze redenen. 

Als kind schreef ik al hele dagboeken vol en verzon ik mijn eigen korte verhalen. Ik wilde schrijfster worden of journalist. 

Helaas werd ik uitgeloot tijdens de decentrale selectie voor een studie Journalistiek in Utrecht en ging ik (na heel wat omzwervingen) Communicatie studeren in Den Haag. Nooit spijt van gehad. Maar de liefde voor schrijven, woorden en taal is niet weggegaan (reden 1 om te bloggen)

Nu blog ik al jaren zo af en toe (een tijdje heb ik vooral veel over Excel geschreven) (reden 2) maar heb ik sinds 2024 mijn business model helemaal omgegooid en sindsdien schrijf ik weer een stuk meer blog-artikelen.

De blogs die ik jaren geleden heb geschreven (die over Excel dus) worden nog steeds bezocht! Sterker nog, één van mijn best gelezen blogs is er eentje uit maart 2019, nu ruim 5 jaar geleden. 

Daarnaast zie ik heel duidelijk aan mijn data dat, sinds ik weer meer ben gaan bloggen (januari van dit jaar), mijn webverkeer substantieel stijgt! Het totale verkeer van mijn website is met 277% gestegen van januari tot en met mei (van een paar honderd tot meer dan 2000 bezoeken per maand)!

Als ik kijk naar alleen organisch verkeer vanuit zoekmachines door SEO (search engine optimalisation, of te wel zoekmachine optimalisatie) dan is de stijging 135%.  En wat ik ook interessant vind: 44% van mijn totale verkeer komt van organisch zoekverkeer (reden 3).

Deze cijfers haal ik allemaal uit dit Google Analytics dashboard

Een korte voorgeschiedenis om uit te leggen waarom jij kunt gaan bloggen en waarom ík blog: voor mij heeft het zich bewezen, het werkt én ik vind het leuk.

En zoals ik al zei, ik heb sinds begin dit jaar mijn bedrijf omgegooid, dus ik haal nu ook inkomsten uit mijn blogs door het gebruik van affiliate linkjes en het promoten van digitale producten (reden 4). 

Zijn blogs met affiliate links nog wel onafhankelijk?

Schrijf ik dan nu alleen nog ‘gesponsorde blogs’, blogs alleen omwille van de commissies of affiliate fees? Nope.

Ik kan alleen voor mezelf praten maar míjn eerste doel is altijd om de lezer te helpen met een probleem, iets toe te kunnen voegen aan hun bedrijf of te leren hoe ze bepaalde dingen kunnen automatiseren of verbeteren. Omdat ik zelf met heel veel software werk, er veel over weet en heel veel software ken. En omdat ik weet hoe fijn het kan zijn om iets op te kunnen lossen met een tool!

Als je niet als eerst voor de inhoud gaat, heb je er ook niet zoveel aan. Is je inhoud slecht, dan pikt Google je blog niet op en mensen zijn niet gek: als je anderen overmatig promoot, heeft het vaak weinig nut.

Daarnaast ben ik zo onafhankelijk mogelijk: meestal ben ik affiliate van alle software die ik noem in een blog en maakt het dus voor mij niet uit welke software de lezer kiest. Ik ben niet verbonden aan één club en dus niet partijdig.

En ook niet onbelangrijk: heel veel van de software die ik tip is gratis! Je kunt een gratis account maken en de software vaak in de basis gratis gebruiken. Als mensen alsnog een account afsluiten is dat omdat ze de software al kennen en weten dat het waardevol is.

Hoe kies ik onderwerpen om over te bloggen?

Waarom ik blog is je inmiddels duidelijk denk ik en hopelijk heb ik je daarmee kunnen overtuigen dat het voor jou ook heel goed kan werken om je website beter vindbaar te maken, je boodschap zichtbaarder en liefst ook het aantal sales of leads via je website te verhogen.

Ik noemde al even dat ik al jaren blog en veel over Excel schreef. Deels werkte dat heel goed. Zoals die ene blog die ik noemde die al jaren bezoekers op mijn website aantrekt, en zo heb ik nog een aantal voorbeelden. Echter heb ik ook redelijk wat blogs geschreven die helaas door niemand gelezen worden. Namelijk: het zijn geen populaire onderwerpen of veelgezochte vraagstukkken. En dat is nou net wat wél heel belangrijk is.

Je kunt wel wat leuks schrijven maar als er geen vraag naar is, blijft je blog onbezocht, in ieder geval via Google. Heb je al duizenden volgers (op Insta of via je nieuwsbrief of via welk kanaal dan ook) dan kan je je blog daar promoten en hoeft er niet per se veel zoekvolume op jouw onderwerp en zoekterm te zitten, maar (zelfs als je wel een grote crowd bereikt) liefst schrijf je wel content over populaire onderwerpen.

Hoe doe ik dat dan? Hoe weet je wat goede zoekwoorden en -termen zijn?

Als eerste ben ik veel bezig met mijn onderwerp (in mijn geval software voor online ondernemers) dus ik ken de markt, weet waar veel vraag naar is, welke vragenstukken er spelen onder mijn doelgroep, welke problemen ze ervaren. Ken je doelgroep dus.

Als er dus een onderwerp/probleem voorbij komt waar ik kennis over heb of een mening (‘dan moet je die software hebben!’) dan zet ik het in een lijstje, dat ik er weer bij pak als ik een blog ga schrijven.

Maar het komt ook voor dat mijn lijstje leeg is en ik on the spot een onderwerp moet bedenken. Ik heb het geluk dat ik mijn eigen doelgroep ben en dan ga ik na waar ik de laatste tijd tegenaan ben gelopen en hoe ik dat opgelost heb, of waar ik de laatste tijd mee bezig ben geweest en of er tools zijn die mij goed geholpen hebben. Het hoeft ook zeker niet altijd als hoofdmoot (of uberhaupt) over een software tool te gaan, het kan ook over een gerelateerd onderwerp gaan; ‘hoe kan ik …’, ‘wat is de beste manier om …’, kan ook. Ik ga dan weer terug naar de vraag hoe ik iemand met een blog kan helpen, hoe kan een blog waarde geven. Want, again: je wil wel dat mensen je blog willen lezen, anders kan je net zo goed in je dagboek schrijven.

Als ik dan een onderwerp heb ga ik:

1. Googlen en kijken wat er bovenkomt: is er al veel content over gemaakt en is het goede content?
2. Naar kwfinder en typ daar de titel in die ik in gedachte heb.

In kwfinder (keywordfinder) zie je of er daadwerkelijk zoekvolume op je zoekwoorden / -termen zit en of er veel concurrentie is. Met andere woorden: je ziet of er veel op gezocht wordt (een gemiddelde per maand en een trend) en dus of het de moeite waard is om er een blogartikel over te schrijven en je ziet of er al veel content over bestaat en hoe moeilijk of makkelijk het is om een beetje bovenaan te komen.

blogs schrijven op basis van zoekwoorden en zoekwoordvolume

Je kunt kwfinder gratis gebruiken of betaald. Bij de gratis versie heb je een beperkt aantal zoektermen per dag die je kunt intypen en onderzoeken.

Ook krijg je suggesties van kwfinder dus dat helpt in het vinden van de juiste zoektermen en dus ook in het kiezen van je titel.

Is een zoekwoord oranje, dan begin ik er vaak niet eens aan. Heeft een zoekterm bij gem. maandelijks zoekvolume minder dan 100, ook dan denk ik er wel drie keer over na om daar iets over te schrijven. Tenzij ik weet dat de vraag vaak gesteld wordt en ik het via een ander kanaal onder de aandacht kan brengen.

Zo blijf ik dus zoeken en typen in kwfinder om het juiste onderwerp te vinden en daarna de exacte woorden voor de titel.

Als ik de goede woorden heb, dan gebruik ik ze in de titel, in de tussenkopjes en ook bij de afbeeldingen. 

Er zijn ook nog andere handige tools maar zelf gebruik ik altijd kwfinder. Andere vergelijkbare tools zijn: 

  • Ubersuggest
  • Ahrefs
  • SEM rush
  • SE ranking

Ook zijn tools als answerthepublic en Google Trends heel handig om te gebruiken om te weten wat er trending is en wat veel gezocht wordt.

Zó schrijf je een blog op basis van zoekwoordonderzoek en zoekwoordvolume. Dan ben je dus bezig met data driven marketing, in plaats van zo maar wat te doen en hopen dat mensen op jouw website komen.

blogs schrijven op basis van zoekwoorden en zoekwoordvolume

Deze blog bevat affiliate linkjes. Mocht je via een affiliate link een product kopen of abonnement afsluiten, dan ontvang ik daar een kleine fee voor. Jij betaalt niks extra, de prijs is hetzelfde.

Door het gebruik van affiliate links, kan ik deze blogs blijven schrijven en goede tips geven over software. Alle reviews en omschrijvingen zijn oprecht en transparant en gebaseerd op mijn eigen ervaringen en onderzoek.

Blogs die je misschien ook interessant vindt

[]