Eén van de meest gestelde vragen door (beginnende) ondernemers is: welk boekhoudprogramma kan ik het beste gebruiken?

Als online ondernemer wil je het liefst een online boekhoudprogramma wat

  • simpel werkt
  • duidelijk is
  • niet te duur is
  • makkelijk integreert met andere software

Dus ik heb er een aantal op een rijtje voor je gezet zodat je een onderbouwde keuze kunt maken. 

boekhoudprogramma zzp

1. Moneybird

Moneybird is wel zo’n beetje de meest populaire boekhoudsoftware onder online ondernemers, zzp’ers en freelancers.

Moneybird is vrij simpel in het gebruik, mensen vinden de interface duidelijk én er zijn veel integraties mogelijk met andere software zoals CRM’s, webshop software of email programma’s. Je kunt Moneybird dus koppelen met meer dan alleen Mollie, Stripe en Paypal (wat bij de meeste wel kan) maar ook met Woocommerce, Bol.com, Shopify, Lightspeed, Timechimp, Keeping, Teamleader, Picqer, Zapier en verschillende kassasystemen (waaronder Zettle en SumUp).

Dat is natuurlijk enorm handig als je processen in je bedrijf wil automatiseren, in plaats van nog veel handmatige taken te hoeven doen.

beste boekhoudprogramma zzp Moneybird

Verder is Moneybird heel compleet. Je kunt ook binnen in Moneybird van alles automatiseren zoals herinneringen versturen als een factuur niet betaald is, automatische bankkoppelingen enz.

En je kunt offertes maken, facturen en zelfs uren registreren. Echter zit er geen rittenregistratie in.
Ook kan je je facturen opmaken in je eigen huisstijl, de nodige rapportages uitdraaien (csv) en er is een API zodat je ook zelf koppelingen kunt maken die nog niet bestaan.

Ook kun je in Moneybird op twee manieren met een potjessysteem werken. Maak gebruik van een Moneybird Betaalrekening, dan kun je het volledig automatiseren. Of voeg meerdere rekeningen aan Moneybird toe. 

Al met al is Moneybird heel compleet en hoor ik bijna alleen maar positieve dingen erover.

Moneybird heeft drie verschillende pakketten, elk met een gratis proefperiode van 60 dagen, maar via deze website krijg je een proeftijd van 120 dagen!

beste boekhoudprogramma zzp Moneybird2

2. e-Boekhouden.nl

e-Boekhouden.nl is een goed boekhoudprogramma en wordt het meest gebruikt in Nederland maar is minder populair onder de typische online ondernemer.

Het programma doet alles wat het moet doen maar doet wellicht iets ouderwetser aan. 

Wel kan je met e-Boekhouden.nl je voorraadbeheer regelen, wat veel andere pakketten dan weer niet aanbieden. En kan je ook je uren én kilometers registeren en offertes maken. 

Een leuke pro: een starter kan deze software 15 maanden gratis uitproberen zonder verplichtingen. 

e-Boekhouden.nl wordt door veel bedrijven gebruikt maar is voor een online onderneming zonder fysieke producten minder geschikt, al hebben ze wel flink aan de weg getimmerd en koppelingen met veel externe andere systemen mogelijk gemaakt, waaronder met Woocommerce, bol, Shopify, Teamleader, Plug & Pay, Hubspot, enz.

3. Rompslomp

Rompslomp is gratis als je echt alleen offertes en facturen wil maken. Handig dus. Maar dat is het dan ook! Je kunt dan geen BTW aangifte doen via het systeem of andere handige dingen doen.

Waar een boekhoudpgramma natuurlijk echt handig voor is, is voor je jaarrekening en balans. Dat soort dingen mis je dan. 

Voor €7,50 per maand heb je het minst uitgebreide betaalde pakket maar heb je wel al zaken als BTW aangifte e.d.

beste boekhoudprogramma zzp rompslomp

Rompslomp is verder een duidelijk en simpel pakket en niet duur dus, als je een simpele boekhouding voert en weinig andere functies nodig hebt.

4. BUNNI

Bunni is echt gemaakt en richt zich op dienstverlenende zzp’ers. Zzp’ers die niet van boekhouden houden en het lastig vinden. Daarom proberen ze zo veel mogelijk weg te blijven van boekhoudkundige termen en alles heel Jip-en-Janneke te maken.

Het is een relatief kleine partij en ze proberen het heel licht en met een beetje een grappige ondertoon aan te vliegen. Zo getuige ook de naam, het logo (met een wortel) en de vrolijke gezichtjes en emoji’s op de website.

Maar Bunni is ook serieus en heeft een compleet boekhoudpakket ontwikkeld met uren- en rittenregistratie, offertes, BTW aangifte met één druk op de knop en meer. En dat voor maar €10 per maand.

Bunni is uit deze lijst by far het nieuwste bedrijf en daardoor ook het kleinste in aantal gebruikers waarschijnlijk maar ik hoor veel positieve geluiden om me heen over dit nieuwe boekhoudprogramma gemaakt door twee jonge gasten.

5. Moneymonk

Ook Moneymonk is gemaakt met zzp’ers in gedachte en is ook heel populair bij deze groep.

Moneymonk is ook heel compleet en biedt veelal dezelfde functies als de meesten: uren- en rittenregistratie, BTW aangifte, betaallink bij de factuur, enz. Moneymonk heeft alleen een stuk minder koppelingen dan bijv Moneybird. Heb je die niet nodig? Dan komt het aan op de interface (welke vind jij fijner) en de prijs. Moneymonk is als basisprogramma goedkoper dan Moneybird.

Onderaan deze blog vind je een vergelijking met verschillende functies en prijzen.

beste boekhoudprogramma zzp moneymonk

6. Jortt

Jortt wijkt wat af van het gemiddelde boekhoudprogramma. Voor €0,- per maand kan je onbeperkt factureren, uren registreren, een dashboard (ja, daar houd ik van natuurlijk, als oud-dashboard-bouwer!) en krijg je zelfs een eigen webshop (?) erbij die in een paar minuten voor je klaarstaat. Klinkt leuk, die webshop, of je dat moet willen weet ik niet.

beste boekhoudprogramma zzp jortt

Maar wil je meer, dus ook boekhoudkundige functies waar je een boekhoudprogramma voor neemt over het algemeen, dan betaal je 17,50 per maand en krijg je er een ‘boekhoudbot’ bij. Ze claimen hierbij dat tot 70% van je boekhouding dan geautomatiseerd is. Wat je je daar bij voor moet stellen? Je af- en bijschrijvingen worden automatisch gecategoriseerd en hij controleert je jaarrekening en IB aangifte.

beste boekhoudprogramma zzp jortt

7. Paperdork

Paperdork heeft een iets ander concept dan de rest. Niet qua functionaliteiten in de software, maar hoe het bedrijf in elkaar zit.

Paperdork levert veel meer service en persoonlijk contact dan de meesten. Ze werken met ‘cijferbazen’, wat zoiets is als jouw persoonlijke accountmanager die met je meekijkt als het nodig is, je gegevens controleert, je aangiftes verstuurd én je kan al je vragen aan deze cijferbaas stellen.

Dus ja, je hebt een online boekhoudsysteem maar daar achter zit dus ook iemand die je om hulp kan vragen. 

Hiervoor betaal je als zzp’er €750,- per jaar (€62,50 per maand) dus dat is wel wat duurder dan de andere systemen, echter krijg je hier dus ook veel meer support voor terug, zoals bij een ‘gewone’ boekhouder.

Als dat iets is wat je aanspreekt en in je budget past, is Paperdork zeker aan te raden want ik begrijp van veel mensen die ik ken dat de service erg goed is.

Ben je een online ondernemer met een BV, dan kan je (nog) niet terecht bij Paperdork.

8. Snelstart

De abonnementstructuur van Snelstart is niet helemaal duidelijk vind ik. Er zijn onnodig veel verschillende pakketten. Wat krijg je bij welk abonnement?

Snelstart lijkt meer opgezet met het idee dat het een soort tussen-software is waar je samen met je boekhouder of accountant in werkt. Niks mis mee natuurlijk, als je graag met een boekhouder werkt.

Het InKaart pakket lijkt het meest geschikt voor de online ondernemer en daarmee kun je in een paar klikken je BTW aangifte mee doen.

Ik hoor, net als bij een aantal andere boekhoudpakketten, dat veel mensen er naar tevredenheid mee werken – al lijkt het mij voor de typische online ondernemer niet het ideale boekhoudpakket. Ook hoor ik dat het minder goed lijkt te werken op een Macbook.

beste boekhoudprogramma zzp snelstart

Welke boekhoudsoftware kies jij?

Welk boekhoudpakket jij kiest en welke het beste bij jou past hangt van jouw persoonlijke voorkeuren en situatie af. Werk je veel met andere software? Welke interface vind jij het fijnste? Wat is je budget? Welke functies vind je belangrijk? 

Uiteindelijk hebben ze allemaal goede dingen want al deze bedrijven hebben zich al bewezen in de afgelopen jaren. Ook kan je altijd klanten met goede en minder goede ervaringen vinden.

Deze vragen kunnen je wellicht helpen met het beslissen:

1. welke functies móet het boekhoudsysteem hebben wat jou betreft? Degene die dit niet hebben, vallen al af.
2. welke interface vind je prettig? Doe hiervoor kort onderzoek door te Googlen en te zoeken naar screenshots, kijk bij collega-ondernemers en neem eens een proefabonnement bij de pakketten waarbij dat kan.
3. wat wil je maximaal uitgeven?

Hieronder staan alle besproken boekhoudprogramma’s nog eens op een rijtje. Hopelijk helpt dit artikel je een keuze te maken.

Vergelijking tussen de online boekhoudprogramma’s

Offertes maken mogelijk Veel standaard integraties Factuur met betaallink mogelijk BTW aangifte met één klik Proefperiode Vanaf prijs
Moneybird ja goed ja ja 120 dagen € 14,- p/mnd
e-Boekhouden ja redelijk ja ja 14 dagen € 9,95 p/mnd
Rompslomp ja matig ja ja 30 dagen Gratis
Bunni ja redelijk ja ja 30 dagen € 10,- p/mnd
Moneymonk ja matig ja ja 30 dagen € 7,50 p/mnd
Jortt ja matig ja ja 30 dagen € 17,50 p/mnd
Paperdork ja redelijk ja wordt gedaan Geen (demo) € 750 p/jr
Snelstart ja goed ja ja 30 dagen € 18 p/mnd

Deze blog bevat affiliate linkjes. Mocht je via zo’n link een product kopen of abonnement afsluiten, dan ontvang ik daar een kleine fee voor. Jij betaalt niks extra, de prijzen zijn hetzelfde en in sommige gevallen krijg je zelfs korting of een langere proefperiode.

Blogs die je misschien ook interessant vindt

[]