Cijfers berekenen in jouw bedrijf. Pff! Ontploft jouw hoofd ook al bijna? Niet nodig. Want het goede nieuws is hier: je hoeft die cijfers niet zelf te berekenen! Dat laat je een dashboard voor je doen. Heads up: binnen no time vind jij cijfers in je bedrijf waanzinnig interessant. En zó ga jij daarmee om.

De tijd van ‘zelf cijfers berekenen’ is voorbij. Dat doet het dashboard dus allemaal voor je. Die zet de cijfers om in slimme data. En dan? Dan zou jij inzicht en overzicht in jouw bedrijf moeten hebben. Maar hoe interpreteer je al die data? No time for panic, ik ga je helpen.

Help, wat moet ik met die data?
Raak je overwhelmed van die berg data op je beeldscherm? Adem in, adem uit. We gaan die gedachten eens flink bij de lurven pakken. Dit zijn de tips voor wat je in ieder geval niet moet doen: 

 

DON’T

 • Alles meteen en in één keer willen begrijpen;
  Neem je tijd. Je hoeft dus niet alles in één keer te weten en te snappen. Start klein.
 • Denken dat cijfers oninteressant, irrelevant of droog zijn;
  Het zijn jóuw cijfers, over jóuw bedrijf. Hoe kunnen die saai zijn?!
 • De boekhouder alles laten doen en zelf niet op de hoogte zijn;
  Een boekhouder is fijn en goed, maar zorg dat je er zelf ook induikt. De boekhouder is er voor de regeltjes, de administratie, de handige regelingen. Jij bent er om de business-kant van de cijfers te begrijpen en er kansen mee te ontdekken en je strategie aan te scherpen.
 • Pas bij de BTW-aangifte weten wat je hebt omgezet.
  Dan ben je eigenlijk te laat. Houd je cijfers bij (evt. in een dashboard zodat je er weinig werk mee hebt) en zorg dat je weet wat er omgaat in je bedrijf.

Read that again.

 

Oké, ben je klaar voor wat je wel moet doen met de cijfers in je bedrijf?
Dit zijn mijn tips:

 

DO

 • Gun jezelf de tijd om steeds een beetje meer van je cijfers te verkennen;
  Stap voor stap leer je steeds meer en snap je het steeds beter. Dan komen de inzichten vanzelf en ga je je steeds comfortabeler voelen erbij.
 • Houd elke week je cijfers in de gaten;
  No need to say more.
 • Snap dat cijfers van je eigen bedrijf nooit saai zijn;
  Je kunt toch de hele dag wel over jouw bedrijf praten? De ins en outs, de kansen, je strategie… Cijfers zijn daar een deel van en versterken jouw visie. Die zijn dus NOOIT SAAI.
 • Weet welke cijfers een rol spelen binnen jouw bedrijf.
  Het ene bedrijf stuurt sterk op marge, de ander op customer lifetime value. Het ligt aan het soort bedrijf dat je hebt, wat interessant is voor je. Kies een paar kerngetallen, je hoeft geen 100.000 cijfertjes bij te houden.

 

Check, check en check?

Dan heb ik nog één hele belangrijke tip voor je. Screenshot het volgende even op je netvlies:

Niets snappen van statistieken, data en cijfers is helemaal niet erg. Ze negeren, dat is wel erg.

Wil je ook aan de slag met meten in jouw bedrijf?
Kijk dan eens hier: dashboards van al jouw favoriete systemen en software, waarbij je exact de dashboards kan kiezen die jij nodig hebt.

Wil je graag eerst een dashboard uitproberen? Dan is dit jouw nieuwe place to be.

[]