etsy mockups veelvoorkomende fouten

Je hebt een prachtig digitaal product gemaakt. Een planner, template, e-book, printable, uitnodiging, enz. Je digitale product staat op Etsy maar de ‘cha-chings’ komen maar niet… Je weet dat een goede mockup cruciaal is, want het is het eerste wat potentiële kopers zien. Maar ondanks je inspanningen blijven de verkopen uit.

De kans is groot dat je mockup toch niet zo goed is als je dacht. Misschien komt je product niet duidelijk genoeg naar voren of straalt je mockup niet de juiste sfeer uit. Misschien is je mockup onduidelijk, of zelfs…. lelijk??? 😈

In deze blog vertel ik je de zeven meest voorkomende fouten die mensen maken bij het creëren van mockups. Fouten die ik zelf ook heb gemaakt! Bij elk punt vertel ik je wat je eraan kunt doen zodat jij ze kunt vermijden en meer met je Etsy shop kan verdienen.

1. Je product is niet duidelijk zichtbaar

Het klinkt logisch, maar het gaat toch vaak mis: je mockup ziet er mooi uit maar je product zelf is nauwelijks te zien. Bijvoorbeeld doordat het te klein is afgebeeld, wazig is of wegvalt in een drukke achtergrond. En als mensen niet in één oogopslag snappen wat je verkoopt, scrollen ze gewoon verder. Zeker op Etsy, waar de concurrentie groot is.

Zo los je het op: zorg dat je product het middelpunt is van de afbeelding. Gebruik close-ups of zoom in op details als die belangrijk zijn. Kies liever een rustige achtergrond dan een sfeertje met té veel afleiding. En test je mockup door iemand anders er naar te laten kijken.

In mijn podcastserie over Etsy (4 delen) geef ik ook tips over je mockups. Hier lees je er meer over.

2. Je mockup is te generiek

Scroll een paar minuten op Etsy en je ziet het meteen: veel mockups lijken op elkaar. Dezelfde beige kleuren, dezelfde lettertypes, etc. En hoe mooi ze ook zijn, met zo’n mockup valt jouw product niet op tussen de rest. Als je mockup te veel lijkt op die van anderen, mis je de kans om direct de aandacht te trekken.

Zo los je het op: kies voor mockups die opvallen en aansluiten bij de sfeer van jouw merk. Werk met kleuren, elementen of perspectieven die nét even anders zijn dan de standaard. Een klein detail of unieke setting kan al het verschil maken. Denk na over hoe jouw ideale klant scrolt: wat zorgt ervoor dat ze bij jóuw listing blijven hangen?

 

3. Je laat niet goed zien wat er in het product zit

Eén mooie afbeelding van de voorkant is niet genoeg als je een digitaal product verkoopt. Mensen willen weten wat ze precies krijgen. Hoeveel pagina’s zitten erin? Wat voor soorten layouts? Is het alleen een planner of ook een tracker? Als je dit niet duidelijk laat zien, klikken mensen weg of twijfelen ze te lang om te kopen.

Zo los je het op: laat in je mockups meerdere pagina’s of onderdelen zien. Denk aan een overzichtsplaatje met kleine previews of een sfeerbeeld én een close-up. Je hoeft echt niet álles te laten zien maar geef genoeg visuele input zodat je kopers snappen wat ze krijgen. Met je mockups moet je juist FOMO creëren door zo goed mogelijk te laten hoe geweldig jouw product is.

Zelf niet goed in mockups maken? Kijk eens naar deze mockup templates.

 

4. Je gebruikt geen mockups die passen bij het type product

Niet elke mockup werkt voor elk soort digitaal product. Een planner op een laptop mockup tonen kan prima, maar als jouw klant het vooral op een tablet gebruikt, voelt het al snel een beetje ‘off’. Of stel, je verkoopt een printable, maar toont het alleen als digitaal bestand, dan mist de koper het gevoel van hoe het er in het echt uitziet.

Zo los je het op: kies een mockup die aansluit bij het gebruik van het product en laat zien hoe het er uitziet als je het als koper gebruikt. Verkoop je een planner voor de iPad? Laat het dan ook op een tablet zien. Gaat het om een printable? Toon het uitgeprint op een bureau of aan de muur. Maak het zo tastbaar mogelijk, ook al is het een digitaal bestand. Dat helpt je koper zich beter voor te stellen hoe ze het gaan gebruiken.

5. Je mockup is te druk

In een poging om sfeer toe te voegen, wordt een mockup soms een chaos. Te veel elementen, te veel kleuren, te veel tekst of een onrustige achtergrond leiden af van waar het écht om gaat: jouw product. Vooral op een telefoon, waar de plaatjes klein zijn, ziet het er al gauw druk uit en wordt het onduidelijk als je mockup enorm druk is.

Zo los je het op: hou het simpel en zorg dat je product altijd centraal staat. Gebruik elementen of achtergronden alleen als ze iets toevoegen aan de uitstraling of context, niet om lege ruimte op te vullen. Witruimte is juist goed! Een rustige compositie zorgt ervoor dat de aandacht direct naar jouw digitale product gaat. Vaak is de impressie van je product veel belangrijker dan de tekst die erbij staat.

Een andere tip is om ook regelmatig even uit te zoomen als je je mockup maakt, zodat je ziet hoe het er als klein plaatje uitziet.

Zelf geen zin om mockups te maken? Kijk eens naar deze mockup templates.

6. Je mockup heeft een verkeerde verhouding of lage kwaliteit

Op Etsy is je thumbnail, je cover, je eerste afbeelding, alles. Als je mockup niet scherp is of een gekke uitsnede heeft, komt je listing onprofessioneel over. Denk aan tekst die wordt afgesneden, wazige lijnen of een te smal beeld dat in de Etsy-zoekresultaten niet goed uitkomt. Kopers haken sneller af als iets er slordig uitziet, zelfs als het product zelf top is.

Zo los je het op: gebruik altijd hoge resolutie-afbeeldingen. In Canva gebruik ik altijd png’s en download ik ze op de hoogst mogelijke kwaliteit) en let op de verhouding van je mockup. Ik gebruik zelf óf 2000×2000 pixels (vierkant) of 2025 x 2500 (liggend). 

Check ook hoe je mockup eruitziet op mobiel: is alles nog leesbaar en duidelijk? Zo niet, pas het aan.

Meer Etsy tips? Ik deel van allerlei tips & tricks in deze podcast-serie.

7. Je gebruikt maar één of twee afbeeldingen

Etsy geeft je de mogelijkheid om tot tien afbeeldingen toe te voegen aan je listing en toch zie je vaak shops met maar één of twee mockups. Zonde, want hoe meer je laat zien, hoe meer kans om je product te laten zien en die FOMO te creëren. Eén of twee afbeeldingen zijn zelden genoeg om iemand over de streep te trekken, zeker bij digitale producten en online waarbij mensen het niet kunnen ‘vasthouden’.

Zo los je het op: benut meerdere afbeeldingen om verschillende delen van je product te laten zien. Begin met een overzicht, voeg een sfeerbeeld toe, laat een paar close-ups zien. Geef her en der informatie over je product en de USP’s (selling points) en bijvoorbeeld een afbeelding waarin je kort uitlegt wat er allemaal in zit. Je kan ook altijd nog een kleine how-to toevoegen als het een wat minder recht-toe-recht-aan product is zodat mensen snappen hoe het werkt in grote lijnen. En je kunt een afbeelding toevoegen die verwijst naar andere producten in je shop. 

Goede mockups maken is best een kunst. Het is niet het maken van een mooi design, het gaat ook om duidelijkheid, opvallen tussen de massa en die FOMO creëren. Door deze veelgemaakte fouten te vermijden en bewust te kiezen voor mockups die jouw product echt versterken, vergroot je de kans op meer klikken én verkopen. 

Veel succes met het maken (of finetunen) van jouw mockups!

Meer Etsy tips? Ik deel van allerlei tips & tricks in deze podcast-serie.

Als je zelf geen tijd wil besteden aan je mockups of niet goed bent in het maken ervan, kunnen deze templates je helpen

[]