Bestaande klant vs nieuwe klantVeel van onze tijd gaat naar het zoeken en binnenhalen van nieuwe klanten. Maar hoe zit het met die ‘oude’ of wel bestaande klanten dan? 

Gebruik een rapportage

Steek eens tijd in het opzetten van een systeem, rapportage of dashboard om afname of afwezigheid van je bestaande klant te signaleren.  Of zelfs omzet van deze klanten te verhogen (‘greater share of wallet’). Vaak ligt er veel focus op het werven van nieuwe klanten maar een bestaande klant behouden kost vaak minder effort en is minstens zo rendabel.  Met een dashboard dat een signaal afgeeft wie en wanneer minder afneemt, ben je verlies van de klant voor. Of haal je er meer uit, want die klant is al klant en een tevreden
klant, is goud waard 😉 .

Baseer op je businessmodel

Het is dus vrij gemakkelijk om een systeem te ontwikkelen, om de afname of afwezigheid van je klant bij te houden. Natuurlijk is dit zeer afhankelijk van hoe je business model eruit ziet. Verkoop je een maandelijkse subscriptie, is je model event gericht of verkoop je B2C producten; het model moet een cycle laten zien waarbij je direct de afname of toename van je bekende klant spot. Zo heeft Bureau Up voor een klant (event gericht business model) bijvoorbeeld een systeem gebouwd dat elk event laat zien welke klanten er eigenlijk aanwezig zouden moeten zijn (op basis van hun historie, eendagsvliegen worden dus bijv niet meegerekend) en wordt er een lijst gegenereerd welke klanten dat (nog) niet zijn. Een maand voor het event wordt deze rapportage gedraaid en is er zo nog tijd om deze mensen te benaderen.

Hoe maak je zo’n systeem?

Het maken van de rapportage kost eenmalig een investering en daarna kost het 5 minuten om deze uit te draaien. Een dergelijk rapport kan je maken in je CRM (soms), of bijv. in Tableau of Qlik. Heb je geen ‘data ware house’ of flexibel CRM, dan biedt Excel uitkomsten.

In het kort zijn dit de stappen:

  1. SYSTEEM: Bekijk welk systeem in je organisatie hier geschikt voor is en welke data je hebt om mee te werken. Is je systeem niet geschikt, draai dan een export uit en werk met Excel.
  2. TIJD: Bepaal je cycle – per welke periode moet je klant weer terugkomen?
  3. DOELGROEP: Bepaal wie je als vaste klant ziet – hoe vaak moet de klant een transactie met je hebben gedaan voor deze als loyale klant wordt gezien?
  4. VERANTWOORDELIJKHEID: Bepaal wie de rapportage uitdraait en wanneer, en wie er opvolging aan geeft (en hoe, maar dat is weer een ander artikel).

    Ondersteuning bij het maken

Kan je wat support gebruiken met het opzetten van een dergelijk systeem? Neem contact op via meerweten@bureauup.com!