Let’s talk about Etsy keyword tools. Of SEO tools, of zoekwoordtools, hoe je het wil noemen.

Eén van de belangrijkste dingen voor een Etsy shop is de SEO. Of te wel de zoektermen die je gebruikt. De zoektermen (keywords) leiden de bezoeker naar jouw listings en jouw shop.

Dus verkoop jij Notion templates, dan heb je natuurlijk graag dat mensen die het woord ‘Notion template’ intypen op Etsy bij jouw listings uitkomen. Toch?

Ja, dat zou je kunnen zeggen, maar hoe groot is de kans dat mensen die op Notion template zoeken, ook echt jouw template willen en gaan kopen?

Vaak is het zo dat mensen die iets als Notion template (een redelijk algemene term) intikken nog zoekende zijn en zich nog aan het oriënteren zijn. Ze gaan kijken wat ze vinden tussen al die templates en komen er dan achter wat ze willen en nodig hebben. En dan gaan ze een specifieker zoekwoord invullen.

Jouw vindbaarheid op Etsy hangt af van de keywords

Jouw vindbaarheid, of liever die van je listings, op Etsy zit ‘m in het combineren van die algemene en meer specifieke zoektermen. Als je keywords niet goed inzet en niet optimaal gebruikt zal je listing niet zichtbaar zijn en ergens onderaan de zoekresultaten bungelen.

En hoe kom je nou aan de juiste zoekwoorden? Juist, door een keyword tool te gebruiken.

Na dit korte lesje ‘zoekgedrag op Etsy’, vertel ik je in dit artikel welke 4 zoekwoord tools je het beste kunt gebruiken voor Etsy en wat de voor- en nadelen zijn.

Alle Etsy keyword tools doen een gok

Allereerst: geen enkele Etsy SEO tool op de markt wéét exact wat het zoekgedrag op Etsy is. Uiteindelijk doen ze allemaal een gok. Etsy maakt deze data niet openbaar dus gebruiken de zoekwoord-tools de data die wél beschikbaar is (favorieten, views, listing date, enz.) en laten hier hun eigen algoritme op los om zo een inschatting te maken van het zoekgedrag van kopers op Etsy.

En heel vaak komt dit natuurlijk wel overeen met trends en zoekwoorden waarop gezocht wordt in Etsy. Maar dit is de reden waarom volumes van zoekwoorden niet altijd overeenkomt van tool tot tool.

Ik vond het wel belangrijik om je dit te vertellen, zodat je weet waar je aan begint en hoe je de data mag interpreteren.

Okay, laten we eens kijken welke SEO tools er voor Etsy zijn.

1. Everbee

Everbee is eigenlijk vooral ontworpen zodat jij de best verkochte producten kunt ontdekken. Welk product dat je verkoopt heeft namelijk een nog veel grotere invloed op hoe het verkoopt dan de keywords die je inzet.Everbee wil je hiermee helpen om trends te spotten en listings te creëren die meteen verkopen, zelfs zonder marketing.

Je kunt ook zien hoeveel andere verkopers verdienen met hetzelfde item, zien of andere verkopers gratis verzending, kortingen of andere methoden gebruiken en je kunt bijv. de tags zien die anderen in hun listings gebruiken.

Je kunt dus een hoop dingen onderzoek doen met Everbee en ook als zoekwoordtool is het heel geschikt.

De tool is te verdelen in verschillende functies: het analyseren van producten, het analyseren van shops en het analyseren en suggesteren van zoekwoorden.

Als je keyword research doet met Everbee zie je 

– het zoekvolume van de ingetypte term en een overzicht van gerelateerde termen
– de concurrentie op deze termen en
– een soort score die zij aan die termen geven, gebaseerd op de eerste twee factoren. Een hoog zoekvolume en relatief lage concurrentie zorgen voor een goede score.

Voordelen van Everbee

 • Uitgebreide bibliotheek met producten die goed verkopen
 • Gemakkelijk te gebruiken & goede interface
 • Data over wat andere verkopers per maand verdienen aan een bepaalde listing
 • Duidelijk overzicht van de resultaten van ingetypte zoekterm en gerelateerde termen
 • Filteren in de zoektermen (dus als je perse wil dat een bepaald woord er wel of niet bij moet. In het voorbeeld hierboven zou je bijv. op iPhone 14 kunnen filteren, dan krijg je alleen suggesties van termen waarin iPhone 14 zit ipv alle termen die Everbee als suggestie doet en passen bij wat jij hebt ingetypt

Nadelen van Everbee

Er zijn weinig nadelen! Het enige wat ik zelf echt vervelend aan Everbee vind is dat bij de zoektermen ook alle verkeerd gespelde zoekwoorden vermeld worden (vaak met een hoge score). Dat werkt wat verwarrend en het werkt ook niet in Etsy om in te zetten op deze termen.

Prijzen (op het moment van schrijven) van Everbee

 • Je kunt een gratis account aanmaken. Zou ik sowieso doen om het te proberen. Bij het gratis account krijg je alles te zien maar wel allemaal gelimiteerd.
 • Voor $ 29,99 per maand kan je eigenlijk alles doen wat je zou willen. Ook kun je je eigen shop koppelen om die te analyseren.
 • Voor $ 99 per maand kun je hetzelfde maar kun je (veel) meer Etsy shops koppelen.

Kijk op de website (op de home page en dan een stukje naar beneden scrollen) voor de details.

2. Erank

Erank is waarschijnlijk de meest bekende (je zegt: ie-renk). Je kunt Erank gratis gebruiken en ook blijven gebruiken. Maar zoals vaak het geval is: je hebt maar gelimiteerd access. De betaalde versie is echter niet duur en voor $5,99 per maand kun je al best wat doen ermee. 

Net als bij Everbee kun je zoeken op zoektermen en krijg je ook suggesties. Erank laat ook de concurrentie zien en het volume. Wel is de data beperkt tot een paar landen, waarvan de meest logische de US is.

Nog even over het verzamelen van Etsy data en hoe Erank dat doet. Erank zegt zelf op hun website: 

“We get our data from leading 3rd party data analytics companies that are used by many Fortune 500 businesses.

To ensure the highest possible accuracy, the search volume, click, and click through rates are based on the search behavior of millions of users who have opted in to share their data.”

Voordelen van Erank

 • Je kunt vrij veel met de gratis versie.
 • Het werkt heel recht-toe-recht-aan.
 • De betaalde versie is niet duur.
 • Ook hier kun je data van je concurrentie inkijken (betaald).

Nadelen van Erank

 • Met de gratis versie mag je maar een aantal zoekwoorden per dag onderzoeken.
 • Alleen data uit geselecteerde landen.
 • De data komt wellicht wat overweldigend over, hoe het gepresenteerd wordt.

Prijzen van Erank

 • Voor $5,99 heb je het basis abonnement en daar kun je al best goed mee uit de voeten. Je kunt dan 100 zoekwoorden & de statistieken ervan per dag bekijken.
 • De andere twee abonnementen kosten $9,99 en $29,99, hoe meer je betaalt, hoe meer zoekwoorden je kunt onderzoeken en hoe meer shops je kunt koppelen én shops van anderen volgen.

Meer details over de abonnementen vind je hier.

 

3. Alura

Alura is best een aardige tool. Ik vind deze net wat anders dan de anderen. Of het is iets voor je is, hangt helemaal af van je smaak en hoe jij de data graag ziet.

Alura laat bij het zoekwoord onderzoek net wat andere dingen zien en op een andere manier. Zie de screenshot hieronder. Daarnaast laat ie net als de rest ook suggesties en zoekvolume zien. 

Alura heeft ook de product-feature en je kunt per zoekwoord zien welke listings het goed doen met deze termen.

Het grootste probleem van Alura is dat het nogal traag werkt allemaal en dat de klantenservice niet erg klantgericht is.

Voordelen van Alura

 • Veel grafieken en gevisualiseerde data.
 • Er zit een email-functie in Alura waarmee je bijv. al je kopers tegelijk kunt mailen met een campagne – de vraag is alleen of dit soort functies kunnen blijven bestaan mbt privacy wetgeving en maatregelen van Etsy zelf.

Nadelen van Alura

 • Geen goede klantenservice.
 • De website is regelmatig heel traag en crasht soms.

Prijzen van Alura

De prijzen gaan van $0 naar $19,99 tot $29,99.

Meer details over prijzen vind je hier.

 

4. Sale Samurai

Sale Samurai is gemaakt door mensen die al veel ervaring hadden met tools om te adverteren op Amazon. Gasten met veel ervaring in e-commerce, dus daar mag je wat van verwachten.

Sale Samurai stelt zeker niet teleur: de interface is prettig en duidelijk en vooral het keyword gedeelte en de concurrentie-analyse zijn top.

Daarnaast kan je ook connecten met drukkers dus voor POD (print on demand) verkopers is dit een toegevoegde waarde.

Voordelen van Sale Samurai

 • Goede interface
 • Gemaakt dooor ecommerce ‘nerds’
 • Goede keyword research functie
 • De prijsstructuur zit wat anders in elkaar, wat ik beter vindt: er zijn geen functies die je mist bij de betaalde versie omdat je nog een duurder abonnement zou kunnen nemen. 

Nadelen van Sale Samurai

 • Her en der kan het wat gebruikersvriendelijker
 • Geen live chat functie qua klantenservice
 • De trial is maar 3 dagen en er is geen gratis versie

Prijzen van Sale Samurai

Bij Sale Samurai heb je maar één abonnement. Het verschil zit het ‘m in hoe je betaalt: maandelijks ($9,99) of jaarlijks ($99,99 dus zo’n $20 korting).

Meer details over Sale Samurai en hun abonnementen vind je hier.

 

5. Marmalead

Als ik bij Marmalead op de website kijk, ben ik niet onder de indruk. Het ziet er allemaal wat B-ig uit. Maar de tool zelf is aardig visueel, gebruikt veel kleur en heeft best wat functies.

Marmalead was één van de eersten dus ze weten echt wel wat ze doen. Er is een goede ‘comparison tool’ die toch net wat anders is dan bij andere tools, de interface werkt goed en je kan gemakkelijk door de tool heen klikken.

Voordelen van Marmalead

 • Goede interface met duidelijke kleuren en visualisaties.
 • Ze bestaan allang dus de kans dat ze als bedrijf ophouden te bestaan is kleiner dan bij ‘nieuwkomers’.

Nadelen van Marmalead

 • Je kunt een gratis trial van 14 dagen doen maar er is geen uitgekleedde gratis versie.
 • Het duurt even voor je alle functies weet te vinden en doorhebt.

Prijzen van Marmalead

Ook bij Marmalead is er eigenlijk maar één abonnement: je betaalt per maand ($19), per kwartaal ($53) of per jaar ($190).

Meer details over de prijzen van Marmalead vind je hier.

 

Conclusie

Het belangrijkste om je te realiseren is eigenlijk dat al deze tools hetzelfde willen : jou helpen met het groeien van je Etsy shop. En dat doen ze door, in de bandbreedte genomen,  jou

 • zoekvolume en concurrentie van keywords te laten zien (keyword research / SEO / zoekwoordonderzoek, hoe je het wil noemen)
 • goedverkochte en populaire listings en shops te laten ontdekken
 • listings te laten onderzoeken op hoe ze het doen (is it worth your time) en op keywords die deze listings gebruiken
 • jouw shop te koppelen en daarvan bepaalde statistieken te laten zien.

De één is er net wat beter in dan de ander en de één is wat duurder of goedkoper. Sommige missen een functie of hebben een functie extra (bijv. emails versturen). Wat ik gemerkt heb is dat het uiteindelijk  aankomt op ‘smaak’ en focus.

Smaak: wat vind jij een fijne interface en welke tool vind jij het gebruiksvriendelijkst.

Focus: ben je een beginner of al wat verder in je Etsy journey. Ben je meer bezig met zoekwoordonderzoek of meer met het ontdekken en vergelijken van populaire listings.

Mijn mening? Ik denk dat ik zelf Alura het minst aan zou raden (omdat het vrij langzaam is) en Everbee het meest omdat het naar mijn mening het meest compleet is en een fijne interface heeft.

Succes met je Etsy shop en heb je vragen, stel ze gerust hieronder!

Blogs die je misschien ook interessant vindt

[]