Wil jij jouw webshop laten groeien? Dan is inzicht in je statistieken key. Ben je niet zo’n kei met cijfers? Dan is Google Analytics je redding. In Google Analytics kun je namelijk precies zien hoe goed het met je online shop gaat en waar je verbeterpunten liggen. Mits je weet hoe het werkt natuurlijk. Maak je maar geen zorgen, want dat ontdek je allemaal in dit blog.

Een introductie: wat is Google Analytics?

Hoe werkt Google Analytics nu precies? Je hebt er als ondernemer vast al wel van gehoord, maar tot nu toe klonk het je wellicht maar wat ingewikkeld. Tot vandaag, want we geven je vandaag alle informatie die je als ondernemer nodig hebt om je webshop te optimaliseren aan de hand van Google Analytics.

Google Analytics (GA) is een gratis online tool waarmee je data verzamelt over jouw website bezoekers. Om inzicht te krijgen in deze statistieken hoef je alleen maar onderstaande stappen te volgen.

Handig: zo kun je Google Analytics instellen

Google Analytics aanmaken is makkelijker dan je denkt. Het enige wat je er namelijk voor nodig hebt is het gratis Google account dat je misschien al hebt. Google Analytics instellen voor je website gaat als volgt:

  1. Vul de naam van het GA account in samen met de URL van je webshop. Je selecteert in welke branche je werkzaam bent en je tijdzone
  2. Klik op ‘Tracking-ID ophalen’ deze tracking code heeft Google nodig om inzicht te krijgen in jouw webshop
  3. Accepteer de servicevoorwaarden
  4. Ga naar het menu ‘Statistieken’ bij je eigen winkelbeheer en klik daar op ‘Verbinden met Google’. Je geeft Google zo toestemming om je gegevens te gebruiken.

 

Waarom Google Analytics gebruiken voordelig is voor ondernemers

Dan over op de hamvraag: waarom is het zo interessant voor ondernemers om Google Analytics te gebruiken? Omdat je middels GA inzicht krijgt in belangrijke gegevens die je in je voordeel kunt gebruiken. Zo kun je erachter komen hoeveel mensen jouw webshop bezoeken en wat ze doen op jouw website. Ze zeggen niet voor niets meten is weten, want zodra je inzicht hebt in de statistieken kun je ze inzetten zodat je webshop beter verkoopt.

Het Google Analytics dashboard: houd deze statistieken in de gaten

Bureau Up helpt je graag met het inzichtelijk maken van Google Analytics. Zodra je Google Analytics dashboard, kun je er als webshop eigenaar waardevolle informatie uithalen. We hebben de zes belangrijkste KPI’s (Kritieke Prestatie Indicatoren) om als ondernemer in de gaten te houden, voor je op een rij gezet – inclusief uitleg.

Conversieratio

De conversieratio laat zien hoe succesvol jouw webshop is. De conversieratio is namelijk het percentage dat aa

Je webshop groeien middels Google Analytics

We gaven je hierboven al waardevolle tips hoe je de statistieken in Google Analytics kunt gebruiken om je webshop te laten groeien én te zorgen voor meer verkopen en omzet. Naast deze bovenstaande gegevens, vind je in GA ook veel informatie over je website bezoekers. Zo kun je erachter komen via welk apparaat ze jouw website vaak bezoeken, uit welke regio ze komen, wat hun leeftijd is en op welke tijden ze jouw webshop bekijken.

Dág obstakels: hallo verkopende webshop

Al deze gegevens kun je in je voordeel gebruiken om je website zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk mogelijk te maken. Je haalt zo eigenlijk alle denkbare obstakels weg voor je klant zodat je webshop beter verkoopt.

Stel je komt erachter dat 80% van jouw bezoekers jouw webshop via hun telefoon bezoekt, dan kun je daarop inspelen om de website te optimaliseren voor mobiel gebruik. Misschien merk je dat één product wat minder hard loopt via Google Analytics en zet je een speciale actie op om het artikel aantrekkelijker te maken voor de doelgroep.

Succes met het instellen en gebruiken van Google Analytics, laat je het ons weten of het is gelukt?

Op zoek naar een simpel Google Analytics dashboard wat je één keer aansluit met jouw Google Analytics account en forever kunt gebruiken?

[]