Google Analytics helpt je om inzicht te krijgen in wat erop je website gebeurt, wat bezoekers op je website doen en wat ze bekijken. In deze blog leg ik je uit waarom Google Analytics belangrijk is en wat je ermee kan: een handige uitleg over Google Analytics voor beginners.
Een business zonder Google Analytics?
Stel je voor dat je een winkel hebt maar je weet niet hoeveel mensen er dagelijks binnenkomen, waar ze naar op zoek zijn, wat ze kopen, hoeveel ze kopen, hoe lang ze blijven. Dat zou best lastig zijn, toch? Je hebt dan geen enkele voeling met je bezoekers, je klanten.
Heb je een website maar heb je geen statistieken, dan run je je business eigenlijk blind. En dat is niet handig. Dus de eerste conclusie is: zorg dat je een Google Analytics account aanmaakt en deze met je website verbindt.
Welke statistieken vind je in Google Analytics?
In Google Analytics vind je allerlei statistieken over je website en je traffic, je verkeer. Het kan overwhelming zijn, want er is best veel. Ik leg je uit wat de belangrijkste (basis)cijfers zijn.
Eigenlijk is het het belangrijkste dat je weet:
– hoeveel mensen er op je website komen en wanneer
– waar ze naar kijken
– en waar ze vandaan komen
Dit vind je dus allemaal in Google Analytics.
Metrics en dimensies
De data in Google Analytics bestaat meestal uit twee elementen: metrics en dimensies.
Metrics zijn de cijfers, zoals het aantal bezoekers of het aantal sessies. Dimensies geven context aan deze cijfers, zoals de datum of de bron van het verkeer.
De basis metrics zijn:
- Aantal bezoekers (Users): Hoeveel mensen je website hebben bezocht
- Sessies (Sessions): Hoeveel keer je website is bezocht.
- Paginaweergaven (Pageviews): Hoeveel pagina’s in totaal zijn bekeken.
- Bouncepercentage (Bounce Rate): Het percentage bezoekers dat na één pagina de website weer verlaat. Het liefst is dit percentage zo laag mogelijk.
- Gemiddelde sessieduur (Average Session Duration): Hoe lang mensen gemiddeld op je website blijven.
De basis dimensies zijn:
- Tijd: Je kunt gegevens bekijken per dag, maand of jaar. En je kunt in Google Analytics een selectie maken van een periode.
- Bron/Medium/Kanaal: Dit laat zien waar je verkeer vandaan komt, zoals zoekmachines, social media of andere websites. Dit is heel interessant omdat je zo kunt bepalen welke marketingactiviteiten vruchten afwerpen.
- Pagina: Hiermee kun je zien welke pagina’s op je website bekeken worden.
- Apparaat: Je kunt zien of bezoekers je website op een computer, tablet of telefoon hebben bekeken.
- Nieuwe of terugkerende bezoekers: Hiermee kun je zien of mensen voor de eerste keer op je website komen of al eens eerder zijn geweest.
Door metrics en dimensies te combineren, krijg je de meest waardevolle inzichten. Je kunt bijvoorbeeld zien hoeveel nieuwe bezoekers er op je website komen per maand, welke pagina’s het meest bekeken worden of vanaf wat voor soort kanaal bezoekers op je website landen.
E-commerce data
Als je een webshop hebt zijn er nog een aantal andere statistieken die van belang zijn.
Uiteraard zijn het aantal transacties en de omzet het belangrijkst maar ook heb je ‘items aantal keer bekeken’ en ‘items aan winkelmandje toevoegd’.
Deze gegevens bekijk je dan ook per tijdsperiode maar ook per pagina of product., zodat je kunt zien welke items het populairst zijn, het meeste opbrengen en welke er misschien wel toegevoegd worden aan het winkewagentje maar niet worden afgerekend. Met deze inzichten kun je je webshop optimaliseren en je strategie verbeteren.
Overwhelm?
Het is wel ietwat overwhelming als je start met Google Analytics. Je moet flink zoeken en graven om deze data bij elkaar te verzamelen. En je krijgt deze niet gemakkelijk bij elkaar in één overzicht.
Daarom heb ik een dashboard gebouwd dat rechtstreeks met jouw Google Analytics account verbindt. Dit dashboard laat je alle belangrijke data in één scherm zien, zonder dat je zelf eindeloos hoeft te klikken en te zoeken in Google Analytics. En de data is een stuk visueler gemaakt dan in Google Analytics: makkelijker te begrijpen en te interpreteren dus!
Conclusie
Google Analytics is echt een must om te begrijpen wat er op je website gebeurt. Van het aantal bezoekers en hun gedrag tot waar ze vandaan komen. Met deze kennis kun je je website optimaliseren en betere beslissingen nemen.
Hopelijk heb je nu meer inzicht in wat je kunt met Google Analytics en waarom je dit niet kunt missen als je een serieuze business runt en bepaalde doelen hebt. Heb je nog vragen, stel ze gerust!
Succes!
Blogs die je misschien ook interessant vindt
Online geld verdienen
Hoe kan je online geld verdienen? Online geld verdienen is momenteel aardig populair en er wordt vaak gedaan of online geld verdienen heel...
Blogs schrijven op basis van zoekwoord onderzoek en zoekvolume
In deze blog vertel ik je waarom ik blog, hoe ik mijn onderwerpen kies en hoe ik de titel bepaal. Spoiler alert: het heeft alles te maken met...
Een WooCommerce export maken met de velden die jij wil
Heb je een WooCommerce webshop? Dan kan het soms fijn zijn om alle bestellingen te exporteren naar Excel zodat je eens goed in de data kunt...