Hoe analyseer je je content met het Instagram dashboard?

Sommigen vinden cijfers en grafiekjes tha bomb, anderen zien het als een noodzakelijk kwaad. En dat is logisch en oké. Ik kan me voorstellen dat het Insta dashboard slightly overwhelming is, dus ik help je graag een beetje op weg.

Natuurlijk weet ik niet wat jouw strategie is op Instagram en ik ken je bedrijf niet van binnen en buiten, maar ik kan je wel algemene handvatten geven over hoe je het dashboard kunt gebruiken.

snelle beslissingen maken

Wat wil je bereiken?

De eerste vraag is eigenlijk: wat wil je ermee bereiken, met je account en met een specifieke post / story reeks / reel enz. Mega irritante vraag hè 😉. Maar als je dat weet, kan je naar de statistieken in het dashboard kijken die daarbij horen.

Ga je bijv een post schrijven waarin je je expertise wil laten zien, dan kan je sturen op aantal saves. In je dashboard kan je dan nagaan bij welke posts je eerder veel saves had. Zijn dat vooral carrousel posts of juist video’s? Had je tekst gebruikt in de afbeelding of foto’s van jezelf? Zo start je met analyseren.

Overzicht van al je posts & je top posts

In het dashboard zie je de posts allemaal onder elkaar met alle ‘metrics’. Dat geeft Instagram zelf niet zo duidelijk weer dus dan is dit een fijn overzicht.

Je kunt ook bij het overzicht ‘Top posts’ kijken, om eens te zien wat die posts met elkaar gemeen hebben, wat heeft ervoor gezorgd dat die het zo goed deden? Over welk onderwerp gingen ze? Waren ze juist kort of lang qua tekst?

Lancering

Zit je middenin een lancering, dan kan je kijken hoeveel mensen op jouw link in bio klikken. Zijn dat er te weinig naar jouw mening, dan kan je nagaan hoe dat komt. Heb je het uberhaupt niet (vaak) genoemd of hadden de posts waarin je naar je link verwijst al niet veel interactie?

tijd en moeite in instagram stoppen
strategische beslissingen

Content = king

Sowieso geldt als regel op Instagram, CONTENT = KING dus maak altijd leuke of interessante content die interactie uitlokt. Dan wordt je content aan meer mensen laten zien en zó groei je.

Experimenteer!

Daarnaast mag je spelen en experimenteren op Instagram. En kijk dan daarna altijd in je dashboard, heeft het gewerkt of toch niet? Dat zie je aan de grafieken natuurlijk: werd je content vaker getoond?

Neem de tijd

Heb je het dashboard net, neem dan gewoon eerst de tijd om het eerste overzicht (‘DASHBOARD’) op je gemak te bekijken en het even op je in te laten werken. Zie je daar uitschieters? Ga dan op zoek waar die vandaan kwamen. Daar leer je altijd wat van.

Vragen

En heb je vragen, neem gerust contact op. Hier of op Insta. Voor verdere uitwerking van je strategie kan je eens kijken bij een Instagram expert zoals:

https://www.instagram.com/angelalodder.nl
https://www.instagram.com/taravanderven
https://www.instagram.com/manoukvoermans

meer uit instagram halen