Power Query is een geweldige functie in Excel die je kunt gebruiken om gegevens uit verschillende bronnen te combineren en te bewerken en om Excel-taken te vereenvoudigen en te automatiseren.
Dit zijn 5 concrete voorbeelden van hoe Power Query je kan helpen in Excel.
1. Stel, je hebt een bestand waar je elke dag of week de wisselkoersen voor moet opzoeken en handmatig in moet toevoegen. Het kost je veel tijd om elke keer weer de juiste website te moeten zoeken, de juiste koers te vinden en alles te kopieren en te plakken.
Met Power Query kun je gegevens van bepaalde websites importeren, zoals de website van de Europese Centrale Bank. Zo laadt je deze gegevens dus rechtstreeks in je sheet en kan je deze gewoon met één druk op de knop vernieuwen.
2. Stel, je hebt een bestand met cijfers van verschillende afdelingen die je maandelijks met elkaar moet combineren om er één rapportage van te maken. Je moet steeds alle servers of mappen af om de juiste bestanden te vinden, ze te openen en alles te kopiëren en te plakken en dat begint je de keel uit te hangen.
Met Power Query kun je gegevens uit verschillende Excel-bestanden combineren. Het liefst staan de gegevens in een tabel in de verschillende bestanden maar dat hoeft niet.
Met één druk op de knop (na het instellen in Power Query) haal je data op uit alle bestanden die je nodig hebt en hoef je nooit meer alle bestanden te openen en alles te kopiëren en te plakken!
3. Stel, je hebt een productoverzicht dat je steeds moet updaten. Daarvoor moet je telkens een csv uit het online software systeem exporteren en checken welke producten je al wel of niet hebt. Pfff, wat een gedoe elke keer weer.
Met Power Query kun je gegevens uit verschillende online software systemen importeren in je sheet, zoals een productdatabase. De data laadt zich in zijn geheel in je sheet zodat je geen exports meer hoeft te maken en niet steeds de lijst hoeft na te lopen of alle producten er wel in staan.
4. Stel, je krijgt maandelijks van je collega’s verschillende sheets die jij bij elkaar moet zetten. Alleen zien alle bestanden er anders uit of zijn er collega’s die zelf kolommen hebben toegevoegd of verwijderd in hun eigen bestand. Jij bent steeds degene die alles weer recht moet trekken.
Met Power Query zowel de bestanden automatisch bij elkaar laten zetten in één tabel maar je kunt ook het opschonen eenmalig instellen zodat je dat vervolgens met één druk op de knop kan doen. Dat kan zijn bepaalde regels eruit filteren maar ook kolommen verwijderen of bijmaken.
Dit zijn vier voorbeelden van hoe Power Query je Excel-taken makkelijker en sneller kan maken en jou een hoop tijd kan besparen, maar er zijn er nog honderden meer.
Ik wil je met deze voorbeelden een idee geven van wat er zo’n beetje mogelijk is met Power Query en je laten zien hoeveel waarde het kennen en kunnen van deze functie in Excel is.
Power Query is geen aparte add-on ofzo die je moet downloaden, het is een standaard functie in Excel (vanaf Excel 2016).