Als je een Etsy shop hebt en je hebt #goals, dan kan je eigenlijk niet zonder tools, zoals Erank of Everbee. Deze tools zijn er speciaal op gericht om jouw alle info te geven die er mogelijk is, om van jouw Etsy shop een succes te maken. Maar de vraag is natuurlijk, hoe gebruik je die tools dan? 

Hoe zet je tools in om je Etsy shop succesvol te maken

Functies van deze ‘Etsy tools’

Wellicht werk je al met Everbee of Erank, of hoor je deze namen voor het eerst. Mocht je nieuwsgierig zijn naar welke tools er allemaal bestaan voor Etsy, lees dan deze blog eens: 5 Etsy keyword tools met elkaar vergeleken.

Deze tools kunnen in grote lijnen allemaal een beetje hetzelfde:

1 – Ze geven informatie over zoekwoorden / -termen: hoe vaak wordt er ongeveer op gezocht per maand en hoeveel concurrentie is er op dat zoekwoord, dus hoeveel andere listings gebruiken die zoekterm ook.

2 – Ze geven informatie over concurrentie: hoe doen andere listings en andere shop het?

Bij Everbee kan je bijvoorbeeld zien hoe vaak een listing verkocht is, hoeveel cash een listing heeft opgeleverd, hoeveel de listing gemiddeld per maand omzet, wat de prijs is, hoe oud de listing is, hoe oud de shop is en hoeveel views de listing ong. per maand heeft. En dat allemaal in één lijstje wat je lekker door kunt scrollen.

3 – Ook kun je bij veel van dit soort tools je eigen shop koppelen om van je eigen listings ook dit soort informatie bij te houden.

Best wel interessante informatie dus.

Hoe gebruik je dit soort informatie?

Dat is natuurlijk de ham-vraag! Want leuk en aardig allemaal zoveel info maar hoe zet je dit soort data om in iets bruikbaars?

Zoekwoord-data

Als eerste kijken we naar de zoekwoord-data die er beschikbaar is.

Heb je nog geen shop en wil je er één beginnen, ga dan middels die zoekwoordanalyse op zoek naar een goede rendabele niche. Een shop met ‘planners’ succesvol maken is in deze tijd echt heel erg moeilijk. Puur het idee van planners is veel te breed; dus ga op zoek naar een niche binnen die planners. En dat is gewoon een kwestie van onderzoek doen, mét die tools dus en op Etsy zelf.

Nichen op platform (bijv. Notion planners) kan goed werken maar ook liefst in combinatie met een bepaalde doelgroep (fotografen, verpleegkundigen, bruiden). En dan nóg verder nichen is helemaal geen slecht idee!

Ga een hele hoop zoektermen opschrijven en probeer ze allemaal uit in een dergelijke tool. Kijk wat de tool voor suggesties geeft en kijk naar het zoekvolume en de concurrentie-dichtheid. Blijf zoeken tot je een aantal (verwante) termen vind die jou echt iets op gaan leveren, waarvan je ziet dat er een hoog zoekvolume op zit en waarvan nog niet veel concurrentie bestaat. De meeste tools geven met kleurtjes of een score aan of een zoekwoord veel potentie heeft. 

Een lang proces? Misschien, maar ik garandeer je dat je er geen spijt van krijgt. Eigenlijk gebruik je zoekwoordanalyse dus om te ontdekken en te beslissen wat je (exact) gaat verkopen en hoe je je product gaat profileren en positioneren.

Als je vervolgens bepaald hebt welke niche je kiest, kan je op dezelfde manier weer meer zoekwoorden vinden die allemaal met jouw niche te maken hebben. 

Heb je al een shop en / of product (in gedachte)? Dan geldt eigenlijk hetzelfde, maar uiteraard ga je dan op zoek naar de termen die met jouw product te maken hebben. Misschien kan je alsnog nichen? 

Als je verder in het proces je niche hebt gekozen ga je natuurlijk aan de slag met je listings en wil je misschien diversificeren. Dus als je een Etsy shop met ebooks voor grafisch ontwerpers hebt, kan je natuurlijk verschillende soorten ebooks maken. Vóór je besluit welke producten je gaat maken, dan ga je weer hetzelfde proces door zodat je zeker weet dat jouw product gezocht en gewild is.

Concurrentie analyse

Heb je een niche in gedachten? Kijk eens bij de concurrentie: wat verdienen andere shops met soortgelijke producten? Zelfs als je een onontgonnen niche betreedt, zal je niet de eerste zijn. Hoe vaak worden soortgelijk producten verkocht? Bestaan ze allang of pas?

Verder is het heel nuttig om van de meest populaire listings te zien wat zij als titel gebruiken! Je kunt in Everbee ook sorteren op aantal views en dus zien welke listing (evt. gedeeld door het aantal maanden) het vaakst getoond wordt. Hetzelfde kun je doen met de best verkochte listing: bekijk welke titel ze gebruiken en gebruik deze zelf ook, weliswaar aangepast zodat ie precies past bij jouw listing.

Hetzelfde kun je doen met de tags. In Everbee kun je de tags van andere listings bekijken, met de score erbij (gebaseerd op zoekvolume en concurrentie). Bekijk de tags van de top listings en kies er de juiste uit: degenen die passen bij jouw product en die een goede score hebben. Gebruik een mix van tags met een groot en wat kleiner zoekvolume.

Etsy concurrentieanalyse - Hoe gebruik je tools om je Etsy shop succesvol te maken

Onderzoek afgerond, en nu?

 Als je je onderzoek af hebt gerond; je hebt de data om je keuzes te onderbouwen, dan zijn er nog een aantal dingen belangrijk: 

– je product moet uiteraard goed zijn! Open deur zou je zeggen maar veel mensen onderschatten dit. Je product moet mooi, gebruikersvriendelijk en, simpelweg, in orde zijn. 
– je mock ups: deze moeten mooi, mooier, mooist zijn en het liefst ook nog een beetje opvallen tussen de rest.
– je titel: deze baseer je op je onderzoek, je hoeft niet van allerlei termen dubbel te gebruiken; dus je hoeft niet 3 x de term ebook of de term planner te gebruiken, liefst niet zelfs.
– je description: in je description kader je alles af. Wat krijgt de koper, hoe zit het met ruilen, moet de koper nog bepaalde keuzes maken ivm personalisatie, kleur of maat. En vergeet niet om je belangrijkste termen terug te laten komen.
– je tags: je tags baseer je ook op je onderzoek en gebruik korte (kan niet anders) termen die op een brede manier je listing omschrijven. Dus gebruik tags die iets zeggen over de inhoud, de vorm en het platform. 
Maar laat een tag het liefst uit twee of meer woorden bestaan, dus niet alleen de term ‘template’ of ‘ebook’ bijvoorbeeld.

Als je dit doet, then you’re set up for success. Natuurlijk is het altijd lastig om van je eigen producten en mock ups te zeggen of ze goed of mooi zijn. Laat iemand die hier een eerlijke mening over kan geven (liefst iemand die hier ervaring mee heeft) er even naar kijken. 

Nu Etsy al zo ‘vol’ is, kan je eigenlijk niet zonder de data die deze tools verschaffen en zonder gedegen onderzoek te doen is het moeilijk om een succesvolle listing te krijgen. Dus met deze blog heb ik geprobeerd een soort stappenplan aan je te geven en inzicht te geven in hoe je dergelijke tools kan gebruiken. Succes! 

Hoe gebruik je tools om je Etsy shop succesvol te maken

Deze blog bevat affiliate links. Mocht je via zo’n link een product kopen of abonnement afsluiten, dan ontvang ik daar een kleine fee voor. Jij betaalt niks extra, de prijzen zijn hetzelfde en in sommige gevallen krijg je zelfs korting of een langere proefperiode.

Blogs die je misschien ook interessant vindt

[]