Je opent Instagram en je ogen lichten op: yes, weer een nieuwe reactie op je post. Blijkbaar kunnen jouw volgers waarderen wat je vanochtend hebt geplaatst. De reacties en likes stromen binnen. Was al je content maar zo’n succes. Dat kan het ook zijn: als jij je verdiept in jouw Instagram statistieken.

Instagram is in ondernemersland niet meer weg te denken. Het is het ideale platform om jezelf en je producten of diensten te laten zien. Maar Instagram is voor veel ondernemers zowel een zegen als een struggle. Je kunt flink wat klanten uit Instagram halen, maar het slokt óók een groot deel van je tijd en energie op. Want: wat moet je nu weer posten?

 

Instagram statistieken

Wil je helderheid in wat wél en niet werkt op jouw Instagram? Verdiep je in de statistieken. Deze zijn beschikbaar voor iedereen met een bedrijfs- of makersaccount. Je vindt ze op jouw profiel. In de statistieken kun je bijvoorbeeld zien hoeveel reacties een post heeft, hoe vaak deze is opgeslagen en hoeveel mensen via de post op jouw profiel geklikt hebben.

Oké, statistieken zijn misschien niet het allerleukste om de dag mee door te brengen. Denk jij nu nog ;-). Maar ze kunnen je een schat aan informatie opleveren voor jouw bedrijf. Zo kun je analyseren welke posts en stories het ‘goed’ doen op jouw account. En zo bepaal je jouw nieuwe content. Want wat werkt het best: video of foto; lange of korte caption, tips of daily stuff, enz.?

 

Weten wat je doet

En je raadt het al: als je dit weet, kun je soortgelijke content maken. Dat heeft meerdere voordelen. Ten eerste raken volgers meer betrokken bij jouw account als jij content maakt die ze leuk en inspirerend vinden. Daardoor leren ze je kennen en zijn ze waarschijnlijk sneller geneigd iets te kopen (als ze jouw ideale klant zijn).

Het heeft nog een tweede voordeel: Instagram baseert met het algoritme alles op cijfers. Hoe succesvoller jouw posts zijn, hoe meer Instagram deze aan anderen toont. Dat is hoe het platform werkt. Instagram laat ‘goede’ content vaker en prominenter zien. Door succesvolle content krijg je dus niet alleen meer connectie met je volgers, jouw content wordt ook vaker getoond.  Waar je weer nieuwe volgers mee aan kunt trekken.

instagram statistieken

Strategie op Instagram

Door je te verdiepen in jouw statistieken kun je strategisch te werk gaan op Instagram. En het platform slim inzetten voor de groei van jouw bedrijf. Je weet immers wat werkt en wat niet. Je weet welke soort posts reacties opleveren en wanneer mensen afhaken in jouw stories. Zo voel jij je in control op Instagram en verdwijnt het ‘wat moet ik er toch mee’-gevoel. Kortom, door inzicht in jouw Instagram statistieken:
  • Kun je strategisch sturen op jouw cijfers
  • Heb je meer connectie met jouw volgers door de juiste content
  • Maak je content die Instagram vaker en prominenter laat zien
Als je nu denkt: die statistieken van Instagram zelf, daar kan ik niks mee? Logisch. In de app blijf je heen en weer klikken en kun je posts moeilijk vergelijken. Met het Instagram Dashboard zie je in één oogopslag bij welke foto’s mensen blijven hangen, welke captions het meest gelezen worden en welke posts veel engagement opleveren. En het mooie? Daar hoef je niets voor te doen. Alle data komt automatisch in het dashboard.   Wil je ook een statistieken-queen worden en je bedrijf laten groeien? Download nu het Instagram Dashboard. Of bekijk deze post op Instagram voor meer tips.