Hands up als jij je een échte ondernemer voelt. Ik hoop dat je zojuist minimaal één hand zo ver mogelijk in de lucht had. Niet? Dat kan betekenen dat je inderdaad geen ondernemer bent óf dat je jezelf niet serieus neemt.

Bummer! Doodzonde, maar in dat tweede geval zit je hier goed. Als jij je bedrijf wil laten groeien, durf ik te wedden dat deze 3 game changers een mega impact zullen hebben. Been there!

 

1. Neem jezelf serieus

Hoe wil jij je bedrijf laten groeien als je jezelf niet serieus neemt?

Toen ik in 2017 begon, zag ik mezelf niet als ondernemer. Dat durfde ik niet. Stom? Absoluut. Of het maar gewoon een term uit de Van Dale is? Nee, zeker niet. Het bepaalt hoe serieus jij jezelf neemt en dus hoe serieus anderen jou nemen. Bij deze: je bent ondernemer. Zelfs de Dikke van Dale is het met je eens: 

 

on-der-ne-mer (de; m,v,; meervoud: ondernemers)

iem. die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent.

 Dus, doe je dat? Dan ga je vanaf nú uitstralen dat jij een topondernemer bent.

 

2. Start before you’re ready en laat mensen weten waar jij ze mee kan helpen.

Van achteroverleunen is nog nooit iemand succesvol geworden. Je moet in actie komen.

Hop! Website live, eerste Instagram bericht de lucht in en een stapel visitekaartjes in de kast voor als iemand je toevallig vraagt wat je in het dagelijks leven doet.

Eén van mijn allergrootste fouten: wachten tot de klanten kwamen. Guess what? De dashboards bomvol cijfers over mijn eigen bedrijf waren crystal clear: die klanten kwamen niet. 

Je bedrijf laten groeien begint, met er níet vanuit gaan dat mensen weten wie je bent, wat je doet en dan ook nog eens beseffen dat ze jou nodig hebben. Ik weet zelf retegoed wat het je oplevert als je inzicht hebt in de cijfers in je bedrijf, maar kon er echt niet vanuit gaan dat iedereen dat wist. 

 

3. Je hoeft niet de goedkoopste te zijn.

 De goedkoopste zijn, dat betekent vaak alleen maar dat je niet zeker genoeg bent van je eigen kracht. Sorry, I said it. Been there part 3: toen het bij mij eindelijk een beetje op gang kwam, vroeg ik me continu af of ik niet te duur was. Wat als ze mijn offerte niet goedkeurden? Hey! Wat als ze het wél doen? Werk jij je dan helemaal rot voor dat lage bedrag dat je gevraagd hebt of kun je écht kwaliteit leveren voor een bedrag dat jij dubbel en dwars waard bent?

You actually bring something to the table, dus hoef je.. Nee, mág je niet de goedkoopste zijn.

 

Dus, je bedrijf laten groeien? Don’t be like me!

Tenminste, niet de ‘me’ vóór ik deze drie dingen drastisch heb aangepast en binnen no time bomvol zat. Dit zou haast op een corny tegeltje mogen, maar echt: je bedrijf laten groeien begint bij jezelf. Neem jezelf serieus, do the work en weet wat je waard bent.

[]