Als je de content van deze site leest, merk je meteen: wij zijn fan van het gezegde ‘meten is weten’. Duidelijk dus dat wij je aanmoedigen om de marketing die je doet te meten. Iets wat hierbij onmisbaar is, is de UTM code. Maak je al gebruik van tracking links? Sla deze blog dan over en spendeer je kostbare tijd aan een ander artikel.

 

Mogelijk de highlight van jouw week

Je bent nog aan het lezen dus ik neem aan dat je er nog geen gebruik van maakt. Even een check voor je verder leest:

  • adverteer je online (facebook, web banners, advertorials, etc)?
  • is je website gekoppeld aan Google Analytics?
  • wil je meer inzicht in hoe je advertenties presteren?

Antwoord je drie keer ‘ja’, dan is het ontdekken van de tracking link zeker de highlight van jouw marketingweek!

 

Vertel op, wat is een tracking link dan?!

Een tracking link (ook: UTM code, UTM link of UTM tracking) is een extra stukje tekst dat je achter de URL van je landingspage van je ad plakt. In dit stukje tekst definieer je hoe jij wil dat Google Analytics de advertentie laat zien in de statistieken. Er zijn een aantal verschillende velden:

  • Source = naam van de website waar je ad op wordt geplaatst
  • Medium = type kanaal, bijv social, web banner, email
  • Campaign = kan van alles zijn, bijv. plasma_tvs of naamsbekendheid of Juni 2017
  • Content = gebruik je om advertenties in dezelfde campagne te onderscheiden van elkaar, kan de maat van een banner zijn, een datum, een omschrijving van de foto, etc.
  • Term = meestal alleen gebruikt als het keywords gaat

 

Een voorbeeld

Je boost een post op facebook. Zonder het gebruik van een tracking link, verschijnt de traffic die deze post heeft gegenereerd als medium ‘referral’ en als source ‘m.facebook.com, l.facebook.com of als facebook.com. Best onhandig, want je krijgt geen totaalbeeld en als je meer posts hebt geplaatst maakt Analytics geen onderscheid, dus welke post heeft nou die lead, of die 100 sessies opgeleverd?

Daarom gebruik je dus tracking links, je richt het helemaal zelf in. De velden matchen uiteraard met de termen in Analytics.

Je maakt er bijvoorbeeld van: www.jouwwebsite.nl?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=Topic_boostedpost&utm_content=blog-article

Meer voorbeelden? Klik eens rond op sites met veel advertenties zoals krantensites en klik op een aantal banners, dan zie je hoe andere bedrijven hun tracking link inrichten.

 

UTM codes in elkaar draaien

Je kan trouwens gemakkelijk tracking links maken met de vele online tools die er zijn, bijvoorbeeld deze. Vergeet niet een short link ervan te maken want zo’n megalange link in een advertentie oogt niet mooi en neemt veel te veel plek in.

Je kan ook een eigen op maat gemaakte tool in Excel in elkaar zetten. Daar kan je richtlijnen in verwerken als er meerdere mensen TLs maken zodat het ook consistent gebeurt, anders heb je er nog niks aan. Ook kan je de links in je Excel bestand opslaan als je later iets terug moet zoeken (‘hoe had ik die campagne ook alweer genoemd?’).

 

Help needed

Met het gebruik van tracking links kan je al veel beter sturen op resultaat. Je kan vervolgens een systeem opzetten om al je marketingkanalen tegen elkaar af te zetten zodat je nog slimmere beslissingen kan maken.

Wij ondersteunen je graag met het opzetten van een optimaal systeem voor UTMs, een Excel bestand op maat, een marketing ROI systeem of komen langs voor een lesje Google Analytics.

[]