Hoe kan je online geld verdienen?

Online geld verdienen is momenteel aardig populair en er wordt vaak gedaan of online geld verdienen heel makkelijk is en dat iedereen het kan. Je hebt alleen een laptop en een interverbinding nodig en hoppa: incashen maar! Is dat zo? Ik zal je mijn mening later in deze blog geven 😄.

Er zijn een heleboel modellen die je in kunt zetten om online geld te verdienen. Waar je voor kiest is afhankelijk van wat je leuk vindt, waar je goed in bent en misschien al kennis over hebt.

Business- of verdienmodellen die je wellicht tegenkomt zijn: 

 • Dropshipping
  Je zet een webshop op maar hebt geen voorraad. Zodra je een product verkoopt, koop je het in bij een (buitenlandse) leverancier en laat het product rechtstreeks naar de klant verzenden.
 • Een webshop beginnen
  Je kan het zo gek niet bedenken of er is tegenwoordig een webshop van, je kunt hier dus echt in kiezen wat je verkoopt.
 • Digitale producten verkopen via een webshop en/of via Etsy
  Digitale producten zijn vaak templates of dingen die de koper thuis zelf uitprint (planners, posters). Het kunnen ook presets (voor foto of video) of lettertypes zijn. 
 • Youtube Automation a.k.a. een Youtube cashcow kanaal starten
  Met een Youtube kanaal kan je op een gegeven moment geld verdienen met advertentie-inkomsten. 
 • Investeren in crypto
  Zoals Bitcoin en Ethereum.
 • Affiliate marketing
  Bij affiliate marketing gebruik je links naar producten van anderen.
 • Een online cursus maken en verkopen
  Iedereen volgt online cursussen en aan bijna elke niche is behoefte.
 • Een online membership opzetten
  Vaak gebeurt dit ook om kennis te delen én een community te creëren. Men betaalt per maand i.p.v. eenmalig. 
 • Bloggen icm sponsored content en/of AdSense
  Als je genoeg bezoekers hebt, is jouw blog interessant voor bepaalde partijen.
 • Influencer worden
  Als je genoeg volgers hebt en dus veel ‘eye balls’ dan zijn er altijd partijen geïnteresseerd om jouw volgers te bereiken.
 • (e-)Boeken verkopen
  Je kunt zowel jouw gedrukte boek als jouw e-book online verkopen, via je eigen kanaal of via anderen.
 • Een Tiktok kanaal beginnen
  Ook met een Tiktok kanaal kan je tegenwoordig geld verdienen, als je genoeg kijkers hebt.

Er zijn er ongetwijfeld nog meer. Ik vertel je in deze blog over de verdienmodellen waar ik zelf ervaring mee heb. 

In deze blog lees je meer over passief inkomen genereren als online ondernemer, vanuit een meer algemene visie.

online geld verdienen

Online verdienmodellen die ik momenteel inzet:

 • Digitale producten verkopen via mijn eigen website
 • Digitale producten verkopen via Etsy
 • Youtube Cashcow
 • Affiliate marketing
 • Boek verkopen
 • Ik heb crypto, maar daar handel ik niet actief in

Digitale producten verkopen

Misschien heb je al even rondgekeken in de webshop en heb je gezien dat ik verschillende digitale producten verkoop. Zo heb ik bijvoorbeeld een Google Analytics dashboard maar heb ik ook verschillende Notion templates.

Sommige van deze producten -zoals het GA dashboard- verkoop ik alleen via deze website maar andere verkoop ik ook via Etsy.

Het verkopen van digitale producten kan heel passief zijn: je maakt het product en zet alles één keer klaar en als men koopt, downloaden ze het product en hoef je niks op te sturen.

Verkopen via je eigen website

Verkoop je je producten via je eigen site, dan heb je traffic nodig; bezoekers. Die kunnen via verschillende manieren op je website komen:

 • via social media zoals Instagram, Linkedin, enz.
  Daar heb je dus weer volgers en connecties voor nodig én leuke content waardoor mensen op jouw link klikken.
 • via zoekmachines zoals Google:
  Ook daar heb je content voor nodig, want Google stuurt mensen niet zomaar naar jouw website. Hiervoor kan je bijvoorbeeld bloggen over jouw product of gerelateerde onderwerpen. SEO is hier enorm belangrijk bij: welke zoekwoorden kies je om centraal te zetten in je tekst, hoe richt je je pagina en tekst zo goed mogelijk in dat Google jouw pagina bovenaan in de zoekresultaten zet.
 • via Pinterest:
  Daarvoor moet je pins maken die (ook weer) aantrekkelijk zijn om op te klikken omdat ze er mooi uitzien of een goede tekst hebben
 • via mond-tot-mond reclame

Heb je mensen op je website, zorg dan dat ze kunnen converteren (daadwerkelijk gaan kopen). Je website moet er professioneel uitzien, de info moet duidelijk (en evt mooi) zijn en de koop moet makkelijk te voltooien zijn.

Mijn ervaring met mijn eigen producten verkopen via mijn eigen website is heel positief. Je hebt namelijk de meeste controle en alle omzet is voor jou (oké, op een kleine fee voor Mollie oid na!). In het verleden heb ik honderden kant-en-klare dashboards verkocht via mijn website; dat was toen voor mij een nieuwe ervaring. “Daar kan ik wel aan wennen, aan die Mollie meldingen!” dacht ik toen. Ik had alleen één hele grote kostenpost en die drukte erg op mijn winst, dus met dat specifieke model ben ik toen gestopt. Maar het verdienmodel smaakte naar meer, dus nu heb ik het anders ingericht en ben ik nog steeds heel blij met elke Mollie melding!

Hoe software je hierbij kan helpen

 • Ga je content voor social maken, dan kan je het beste in bulk werken (meerdere posts / reels achter elkaar maken ipv één voor één) en je content inplannen. Metricool is daar een hele fijne tool voor.
 • SEO is key als je beter gevonden wil worden in Google. Om de juiste zoekwoorden te identificeren om in je content te gebruiken, kun je bijvoorbeeld kwfinder gebruiken. Met deze tool zie je hoe vaak er op jouw zoekwoord gekocht wordt en of er al veel concurrerende pagina’s zijn.
 • Geen software maar een laagdrempelige cursus SEO, voor beginners, is deze van Gabriella van de SEO School. Met de code Hebe10 krijg je 10% korting!
 • Wil je zien hoe het verkeer op jouw website terecht komt, zodat je beter kunt analyseren welk kanaal z’n vruchten afwerpt? Gebruik dan het Google Analytics dashboard.
 • Heb je nog geen webshop of wil je niet een hele webshop bouwen, dan kan je ook gebruik maken van Plug & Pay. Dat is één van de meest populaire software systemen om een betaalpagina aan je website toe te voegen. Je kunt het gratis 14 dagen proberen om te zien of het wat voor je is.
 • Wil je wel een hele webshop maken, gebruik dan WooCommerce, Shopify of ThriveCart. Dat zijn alledrie goede en ‘bewezen’ software tools om een shop op te zetten.

Verkopen via Etsy

Als je geen zin hebt in het gedoe om verkeer naar je website te krijgen kan je er ook voor kiezen om je digitale producten via Etsy te verkopen. Etsy is een online marktplaats voor zelfgemaakte en vintage producten.

Het voordeel van Etsy is dat er al heel veel verkeer is. Etsy doet het goed in de zoekmachines en heeft ook een eigen naam opgebouwd dus mensen kennen Etsy en zoeken ook op het platform naar producten.

Als je je product op Etsy zet, kan je het beste alles in het Engels erop zetten want Etsy verkoopt wereldwijd! Dus zet je je product er in het Nederlands op, dan doe je jezelf eigenlijk te kort, want je negeert dan een hele grote internationale markt.

Wereldwijd (tien- of honderd)duizenden mensen bereiken. Gewoon even je product uploaden en let’s go. Sounds perfect, toch?

Ja, Etsy heeft heel veel traffic en veel mensen zijn zelfs koopklaar. Maar Etsy heeft ook heel veel andere verkopers. Grote kans dus dat je aardig wat concurrenten hebt.

Om je digitale product(en) zichtbaar te laten zijn én te verkopen op Etsy zijn er globaal gezien een aantal zaken belangrijk:

 • er moet vraag zijn naar je product (op Etsy)
 • je moet de juiste titel en tags gebruiken, aka de juiste zoekwoorden inzetten
 • je main mock up moet er mooi uitzien en enigszins opvallen tussen de rest
 • je mockups / productafbeeldingen moeten een duidelijk en volledig beeld geven van je product
 • je product moet goed zijn
 • liefst ben je zo veel mogelijk aanwezig: met 1 listing (product) you ain’t gonna cut it

Daarnaast zijn er nog andere dingen belangrijk natuurlijk zoals veel goede reviews hebben, een duidelijke tekst erbij, snel reageren op berichten, je kunt advertenties inzetten, enz. Maar de eerste punten zijn de basis. het belangrijkst is dat je van te voren hoed onderzoek doet voor je ergens mee start: kies een niche waar wél veel vraag naar is en die nog niet verzadigd is.

Mijn ervaring met Etsy is op zich goed, ik vind het echt een leuk ‘spelletje’. Ik heb nu voor een paar honderd euro verkocht met drie shops; nog niet megaveel dus. Maar ik heb ook veel gelezen dat er shops gesloten worden en dat men soms niet weet wat de reden is. Daarnaast moet je wel een lange adem hebben – al geldt dat eigenlijk voor al deze modellen – want je shop en listings moeten een beetje ‘indalen’ en Etsy(‘s algoritme) moet begrijpen wat je verkoopt en bekijken of mensen het een beetje leuk vinden (klikken ze erop en kopen ze). Het is dus niet ‘effe snel wat bijverdienen’, je moet actief zijn in je shop en in de meeste gevallen moet je redelijk wat listings maken om ‘erhoorheen te komen’. Hoe beter je gekozen niche, je titels en tags en mockups, hoe sneller je listings zullen verkopen. Cha-ching!

Hoe software je hierbij kan helpen

Om een niche te kiezen en zoekwoordonderzoek te doen op Etsy, gebruik ik Everbee. Daarin kan je zien hoe vaak er gezocht wordt naar bepaalde zoektermen binnen Etsy en je kunt kijken welke titels en tags jouw concurrenten gebruiken. Hier kun je in meer detail lezen hoe ik Everbee inzet. En hier lees je welke andere tools er zijn, die grofweg hetzelfde kunnen.

Voor de mockups gebruik ik Canva en Photoshop.

online geld verdienen

Youtube Cashcow, ook wel Youtube Automation

Een cashcow-kanaal is een kanaal op Youtube dat niet verbonden is met een persoon. Jij gaat dus niet met je hoofd op de video en meestal ook niet met je stem. Het staat helemaal los van jou en heeft niks met jou of jouw leven of kennis te maken. De video’s die je uploadt hadden door ieder ander gemaakt kunnen zijn. Het zijn onpersoonlijke video’s die wel heel populair zijn. Denk aan ‘duurste huizen ter wereld’, video’s over celebrities, crime scene verhalen, (achtergrond)muziek met een mooie afbeelding of animatie, documentaire-achtige video’s, enz.

De truc is ook hier weer: zorg dat je goed zoekwoordonderzoek doet. Zorg dat je weet waar vraag naar is en dat er nog niet te veel concurrentie is. Ik heb hier zelf veel fouten in gemaakt:

 • gestart met een kanaal in een totaal verzadigde niche
 • een kanaal gestart waar ik zelf weinig van begreep
 • een kanaal gestart waar ik eigenlijk helemaal niks aan vond
 • een kanaal gestart zonder onderzoek te doen of er wel vraag naar was en hoeveel concurrentie er al was
 • te snel gestopt met video’s uploaden, te snel opgegeven

Uhm, ik denk zo’n beetje alle fouten die je kan maken?

Als je uiteindelijk een goede (daar is ie weer…:) niche gevonden hebt, dan kan je video’s maken. Je kunt ervoor kiezen om zelf video’s te maken (dat heb ik gedaan) of om dit uit te besteden. Besteed je het uit, dan is het zaak om goede mensen te vinden, bijv. op Fiverr. Dat kan een heel gedoe zijn, vooral wat betreft de communicatie.

Je hebt eigenlijk losse mensen nodig: iemand voor de voice over (of je kunt een AI voice gebruiken met een tool zoals Eleven Labs, die gebruik ik), iemand die thumbnails maken (ja, dat is een kunst op zich!), iemand die een script schrijft, iemand die edit, enz. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om bepaalde taken zelf te doen. Een video laten maken zou je tussen de $50 en $300 moeten kosten ongeveer, afhankelijk van wie je kiest en hoeveel video’s je tegelijk laat maken.

Als je video’s hebt en een goed proces om ze te (laten) maken, is het zaak om consistent te uploaden. En natuurlijk bekijken hoe de video’s het doen. Als je de 1000 abonnees en 4000 kijkuur hebt bereikt kan je inkomsten gaan ontvangen. Je ontvangt dan een bedrag (ergens tussen de 0,01 cent en $12 ongeveer) per 1000 views. Hoeveel dat bedrag is hangt sterk af van je niche. Finance zal eerder tussen de $4 en $12 betalen en bijv. huisdieren ergens rond de $1 maar je weet dit van te voren nooit precies.

Youtube Automation kan heel snel geld opbrengen, maar dan moet je het spelletje echt doorhebben. Anders kan het je enorm veel tijd en/of geld kosten! Ik geloof echter helemaal in dit concept. 

Wel heb je, net als bij Etsy, de kans dat je eraf gegooid wordt – dat kan verschillende redenen hebben. Ik hoor ook regelmatig van cashcowers dat dit gebeurt. Je legt dus een deel van je ‘lot’ in handen van Youtube. 

Hoe software je hierbij kan helpen

Ik maak mijn video’s dus zelf en daarvoor gebruik ik voornamelijk:

 • Eleven Labs voor de voice over: deze AI stemmen komen echt goed over! De allereerste video’s sprak ik nog zelf in maar dat kostte extra veel tijd en het kwam niet mega professioneel over.
 • VEED om mijn video’s te ondertitelen (héél belangrijk!) en te editten. Werkt heel laagdremplig en makkelijk, iedereen kan hier mee werken.
 • En ik gebruik een app op mijn telefoon die AI afbeeldingen maakt.

Wil je leren hoe je een cashcow kanaal opzet? Check dan deze cursus eens van Jelline Brands, waarschijnlijk de meest bekende YT cashcow’er van Nederland. 

online geld verdienen

Affiliate marketing

De kern van affiliate marketing zijn affiliate links. Linkjes die jij deelt die naar iemand anders’ website verwijzen. En of je die linkjes nu op jóuw website zet, op je Instagram account deelt, in je nieuwsbrief of via Whatsapp, maakt niet uit. Jij hebt een following, klein of groot, en raadt iets of iemand aan via zo’n linkje. Met het linkje is vaak te identificeren via wie het verkeer en de verkoop komt. En diegene krijgt een commissie van (meestal) tussen 10% – 30% van de omzet.

Ik zet dit model op verschillende manieren in:

– ik ben affiliate van een hoop software bedrijven: tools waar ik fan van ben, die ik zelf vaak gebruik en/of die mij heel vaak geholpen hebben. Linkjes van deze software gebruik ik vaak in blogs, ik verwijs er soms naar in mijn nieuwsbrief en ik deel ze soms in mijn Instagram stories.

Tuurlijk vind ik het leuk om hier een kleine fee mee te verdienen maar ik deel het echt omdat ik weet hoe zeer je geholpen kan zijn met een bepaalde software!

– ik ben affiliate van een aantal cursussen van andere online ondernemers. Een deel van deze cursussen heb ik zelf gevolgd. Ik deel alleen cursussen van anderen als ik enorm enthousiast ben en geloof in de ondernemer en de kwaliteit die ze levert.

– ik heb affiliate websites: deze websites hebben niks te maken met software of met ondernemen. Het zijn websites waarin een productcategorie centraal staat (bijv. duurzame huishoudelijke apparatuur) en waar ik voor elke verkoop van een product een kleine fee ontvang van bijv. bol.com of Coolblue. Het idee van zo’n website is dat deze vooral verkeer krijgt middels SEO, dus via zoekmachines.

Ook voor dit model heb je een lange adem nodig. Je (nieuwe!) website krijgt niet van de ene op de andere dag duizenden bezoekers. Je moet kwalitatieve en relevante content maken op je website en zo je verkeer laten groeien.

Ik vind dit een heel leuk business model. Ik vind het creatieve aspect leuk, een website from scratch maken met een huisstijl. Het is steeds weer een mini-bedrijfje. Maar zoals ik al zei: het kost wel tijd en afhankelijk van je niche (wederom: zorg dat je een goede kiest waar nog veel kansen liggen!) zijn de fees ook klein qua bedragen, dus heb je echt volume nodig!

Hoe software je hierbij kan helpen

Om onderzoek te doen naar de beste niche, gebruik ik wederom kwfinder. SEO is hier echt van levensbelang!

Om producten waar je affiliate van bent makkelijk te importeren op een affiliate website kun je de plugin van Affiliate Held gebruiken. Dat is ook makkelijk als bijvoorbeeld een prijs van een product verandert, die verandert dan ook automatisch op jouw affiliate site met deze plugin.

Weet je helemaal niks van SEO? Kijk dan zeker naar de cursus SEO voor Beginners van De SEO School. Met de code Hebe10 krijg je 10% korting.

En ik heb veel aan deze cursus gehad van Affiliate Held bij het maken van mijn eerste affiliate website. Kost maar €47,-.

Boek verkopen

Het maken en verkopen van een boek is nooit begonnen met het idee van ‘online geld verdienen’. Het begon namelijk op een hele andere manier.

Mjn dochter (destijds 8 of 9) had een BFF boek en vroeg of ik erin wilde schrijven. Het werd alleen al snel duidelijk dat het boekje en de inhoud niet voor mij bedoeld was. Niet erg maar het leek haar zo ontzettend leuk als er ook een invulboek was voor moeders en dochters. Zo gezegd, zo gedaan en tada, toen was daar… ‘het moeder-dochterboek‘!

We hebben dit boek samen bedacht en geschreven en vervolgens laten ontwerpen door een designer, zodat het er professioneel en tot in elk detail prachtig uit zou zien! We hebben het zelf uitgebracht, dus niet in samenwerking met een uitgever o.i.d.

Het boek staat op bol.com en er is een webshop waar je het kunt kopen. Wederom een kwestie van SEO (again!) want verder promoten wij het boek momenteel niet. (Al staat dat wel op de planning 😅 #when)

moeder-dochterboek

Conclusie

Online geld verdienen vind ik héél leuk. Het klopt: iedereen met een laptop en wifi kan in feite beginnen en iets opzetten. Als je het goed doet, bouw dan iets op wat duurzaam is, waar je een tijd aan bouwt maar op een gegeven op zichzelf kan staan. En vergeet vooral niet dat de meeste modellen een lange adem nodig hebben. Er is een aanloop nodig om kijkers / volgers / bezoekers te verzamelen om te kijken, lezen en te kopen.

Dus doe eerst goed onderzoek (met de juiste tools!), zet in op de juiste keywords en zoektermen en zorg ervoor dat mensen je content aantrekkelijk vinden en converteren (in welke vorm dan ook – dat kan een verkoop zijn, een klik of een like / comment).  En dan, misschien wel het allerbelangrijkste: doorzetten!

Geloof je in jouw idee (spar er eens over met anderen en kijk naar de data)? Geef dan niet op. Follow through! Zet door! Dit is echt key bij deze verdienmodellen waar je niet vanaf het begin meteen groei ziet.

Iedereen kan starten maar er zijn er maar weinig die het afmaken. Heel veel succes met jouw online avontuur!

online geld verdienen

Deze blog bevat affiliate linkjes. Mocht je via een affiliate link een product kopen of abonnement afsluiten, dan ontvang ik daar een kleine fee voor. Jij betaalt niks extra, de prijs is hetzelfde.

Door het gebruik van affiliate links, kan ik deze blogs blijven schrijven en goede tips geven over software. Alle reviews en omschrijvingen zijn oprecht en transparant en gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Blogs die je misschien ook interessant vindt

[]