Passief inkomen genereren als online ondernemer

In deze blog vertel ik je over een aantal modellen die je kan inzetten om passief inkomen te verdienen online.

Passief inkomen klinkt geweldig toch? Jij ligt lekker op het strand of gaat met je kinderen op stap en ondertussen stroomt het geld binnen. Sounds great. Maar vergeet niet dat het eerst (veel) werk kost, voor je op dat punt belandt! En vaak kost het ook onderhoud: het blijven plaatsen van content of het blijven investeren in research en SEO (gevonden worden via zoekmachines).

Je investeert jouw tijd (en /of geld) om iets te creëren: een product of content waar vraag naar is. En dan is het ook nog een kwestie van naamsbekendheid a.k.a. marketing. Mensen moeten op een of andere manier weten dat jouw product of kanaal (website, youtube, cursus) bestaat.

Vaak wordt er op social media gedaan of het allemaal peanuts is en dat je binnen een paar weken of dagen alles up & running hebt, dat het allemaal zo makkelijk is en geen moeite kost.

Sorry to burst your bubble, maar zo moeiteloos gaat het niet. Je hebt een een goed idee nodig (aka een goede niche bijvoorbeeld), je moet goed onderzoek doen, jouw kanaal of product moet inhoudelijk goed zijn en/of er goed uitzien én je hebt een flinke dosis doorzettingsvermogen nodig!

Als je ervan overtuigd bent dat je dit (potentieel) hebt, lees dan hieronder welke modellen er allemaal zijn. Want het creëren van online passief inkomen is ook heel leuk, leerzaam en kan zijn vruchten afwerpen.

In deze blog lees je mijn ervaring met een aantal van deze verdienmodellen.

 

Dropshipping

Dropshipping is een verdienmodel waarbij je een webshop opzet zonder fysieke voorraad. Zodra een klant een product bestelt, koop je het in bij een (buitenlandse) leverancier die het product vervolgens rechtstreeks naar de klant verzendt. Zo heb je minimale investeringskosten en geen risico dat je met een grote voorraad blijft zitten.

Belangrijke factoren voor succes in dropshipping zijn het kiezen van de juiste niche, het vinden van betrouwbare leveranciers en het effectief marketen van je producten.

Doe onder andere goed onderzoek naar je niche en de juiste zoekwoorden: welke zoektermen gebruiken mensen als ze jouw product zoeken. Of andersom: welke producten worden vaak gezocht maar bestaat nog niet veel concurrentie in?

Dat doe je bijvoorbeeld met een tool als kwfinder (gratis te gebruiken tot een aantal keer per dag).

Digitale producten verkopen via een webshop en/of via Etsy

Digitale producten zoals templates, planners, posters, presets voor foto of video of lettertypes maak je één keer en kun je daarna eindeloos verkopen. Je hebt geen kosten voor productie of materialen.

Je kunt ze verkopen via een eigen shop, via Etsy of Creative Market bijvoorbeeld. het voordeel van het verkopen via een kanaal zoals Etsy is dat ze al heel veel verkeer hebben en mensen die naar jouw product op zoek zijn (als je goed onderzoek hebt gedaan).

Het nadeel is dat ze een commissie ontvangen als jouw product verkocht wordt en je zelf minder controle hebt (zij ‘ownen’ jouw shop op hun platform).

Je kunt dit soort producten dus ook op je eigen website verkopen, maar daar heb je natuurlijk wel weer verkeer voor nodig.

Onderzoek doen naar waar mensen op Etsy naar zoeken kan je doen met Everbee. Je ziet welke zoektermen het vaakst gebruikt worden en waar nog lage concurrentie is. Ook kan je producten van anderen bekijken en zien hoe vaak ze ongeveer verkocht zijn en in hoeveel tijd.

Meer weten over hoe je tools als Everbee inzet, lees je hier.

 

YouTube automation (YouTube cashcow kanaal)

Met een YouTube-kanaal kun je geld verdienen door advertentie-inkomsten te genereren. Als je dit doet zonder je eigen gezicht te gebruiken, dus ‘anoniem’, dan wordt dat vaak aangeduid als YouTube automation of een cashcow kanaal.

Het idee is om video’s te maken die een groot publiek aantrekken, zoals tutorials, productreviews of entertainment video’s (denk: kanalen over celebrities of ‘top 10 …’video’s). Zodra je kanaal voldoende abonnees (1000) en kijktijd (4000 uur) heeft, kun je deelnemen aan het YouTube Partner Programma en inkomsten genereren uit advertenties die worden weergegeven tijdens je video’s.

Investeren in crypto

Door te investeren in crypto kun je profiteren van waardestijgingen en staking-beloningen. Hoewel de cryptomarkt volatiel (=onvoorstelbaar, up and down) kan zijn, kan je hier eventueel passief inkomen mee genereren. Maar pas wel op hiermee want dit is zeker niet zonder risico’s! Zorg dat je zelf weet waar je mee bezig bent of laat je adviseren door iemand die er verstand van heeft. Ga niet zomaar mee in een hype van iemand op social media die claimt er verstand van te hebben.

Wil je hier mee over leren? Dit is een heel gedegen cursus van Tineke Zwart: Online Cursus – Investeren in crypto. Zij legt duidelijk en zonder toeters en bellen uit hoe je (laagdrempelig) kunt investeren in crypto.

 

Een online cursus maken en verkopen

Online cursussen zijn hot! En dat blijft nog wel een tijdje zo. Je kunt over jouw kennis een crusus maken en voor bijna alles is een markt. Of je nu expert bent op het gebied van fotografie, programmeren, koken of persoonlijke ontwikkeling, er is momenteel veel behoefte aan persoonlijke ontwikkeling.

Je kunt je cursus op een platform aanbieden of zelf via een website. Net zoals bij Etsy heb je het voordeel bij een platform dat er al traffic is maar dat er veel concurrentie is en als je het zelf doet zal je je cursus nog moeten vermarkten om er een constant inkomen uit te halen, een grote following op social media moeten hebben. Of je moet organisch (via SEO) gevonden worden, wat het meest ideaal is en het dichtst bij passief inkomen in de buurt komt.

Wil je meer leren over SEO? Deze cursus van De SEO-School is ideaal voor beginners. Met de code Hebe10 krijg je 10% korting.

Een online membership opzetten

Met een online membership kun je terugkerende inkomsten genereren door exclusieve content en een community aan te bieden aan je leden.

Leden betalen doorgaans een maandelijks of jaarlijks bedrag voor toegang tot waardevolle info, zoals masterclasses, workshops, cursussen en de community. 

Dit model komt steeds vaker terug maar niet alle membershops leveren kwaliteit. Zorg er dus wel voor dat je kwaliteit levert en actief vragen beantwoord in de community als je die hebt. Dat hoef je niet perse zelf te doen maar zorg wel voor iemand met hetzelfde kennisniveau als jij.

Bloggen icm sponsored content en/of AdSense

Als blogger kun je passief inkomen verdienen door partnerships aan te gaan met bedrijven voor wie jouw lezer de doelgroep is. Bedrijven betalen dus voor content op jouw website.

AdSense is een advertentieprogramma van Google waarmee je inkomsten kunt genereren door advertenties rondom je blog te plaatsen.

Maar ook hier geldt weer, dat het belangrijk is om kwalitatieve en consistente content te creëren die een grote lezersbasis aantrekt.

(E-)book verkopen

Het schrijven en verkopen van een boek, zowel gedrukte als digitaal, kan een manier zijn om passief inkomen te genereren.

Je kunt je boek via je eigen website verkopen of via platforms zoals Amazon of bol.com. E-books zijn natuurlijk nog ‘digitaler’ en makkelijk omdat ze geen druk- of verzendkosten hebben en direct kunnen worden gedownload door kopers.

Wederom geldt: je dient wel een goede manier te hebben om jouw boek onder de aandacht te brengen, bijvoorbeeld door goede SEO te hebben of een social media presence.

Is passief inkomen echt passief?

Zoals je bij de meeste modellen hebt kunnen lezen, vergt het eerst aardig wat werk om iets op te zetten. Of dat nu een boek schrijven is, een cursus maken, een Youtube kanaal of een website. 

Dat is stap 1. Daarna vergt het nog marketing; stap 2. En onderhoud. Als je het goed doet, kan een blog, Youtube video of Etsy shop weken, maanden of jarenlang traffic blijven trekken. Maar meestal moet je wel content bij maken om een bepaald kanaal te laten lopen. 

Conclusie is dat passief inkomen online niet inhoudt dat je iets ‘effe snel’ eenmalig iets opzet om er dan vervolgens nooit meer naar om te hoeven kijken en het geld binnenstroomt. Wat wél kan is dat je iets goeds wegzet met de goede research, dat je iets opbouwt en het op een gegeven moment wat meer los kunt laten en het een lekkere inkomstenbron is.

Het grootste verschil voor mij, is dat het niet draait om het inruilen van uren voor geld. Wat natuurlijk wel het geval is als je met ‘directe’ klanten werkt. Ik vind het leuk om dit soort passieve inkomstenbronnen op te zetten en maak wat ik leuk vind icm wat slim is. 

Succes met jouw passieve inkomstenbron opzetten!

 

Passief inkomen genereren als online ondernemer

Deze blog bevat affiliate linkjes. Mocht je via een affiliate link een product kopen of abonnement afsluiten, dan ontvang ik daar een kleine fee voor. Jij betaalt niks extra, de prijs is hetzelfde.

Door het gebruik van affiliate links, kan ik deze blogs blijven schrijven en goede tips geven over software. Alle reviews en omschrijvingen zijn oprecht en transparant en gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Blogs die je misschien ook interessant vindt

[]