Online memberships zijn HOT🔥! En logisch, want tja, wie houdt er nu niet van terugkerende inkomsten?!
Als je een membership op wil zetten heb je als eerste goede content nodig, want alleen dan zullen mensen lid willen worden van jouw membership. En als je die goede content hebt, dan is het belangrijk om alles in een goede omgeving te zetten en periodiek het liefst automatisch te kunnen factureren.
Welke software kun je daarvoor gebruiken? Dat vertel ik je in deze blog.
Wat moet je membership software kunnen?
De software die je nodig hebt ligt natuurlijk allereerst aan wat voor membership je hebt. Heb je alleen cursus-content of wil je bijvoorbeeld ook dat mensen vragen kunnen posten en met elkaar kunnen ‘discussiëren’: een community? Dus het belangrijkste is om eerst te weten wat je aan wil bieden in je membership.
Dit zijn een aantal zaken waar je van te voren goed over na wil denken:
- kies een interface die je duidelijk, praktisch en mooi vindt. Dus het moet handig zijn om te bouwen maar ook handig om doorheen te navigeren als gebruiker.
- het liefst heb je dat jouw membership goed aansluit op hetgeen wat je al hebt qua online platforms en software. Dat komt professioneel over maar kan ook kosten besparen. Heb je bijvoorbeeld WordPress en Woocommerce, dan zijn er plugins die hier goed mee samenwerken (zie verder op in dit artikel).
- Bedenk hoe je mensen wil laten betalen en op welke momenten? Wil je dat dit gebeurt op jouw website, bijv. met WooCommerce Subscriptions, of wil je dit binnen het membership regelen?
- Zijn er meerdere ‘levels‘ (‘tiers’) in je membership? Dus heeft de één meer of andere toegang dan de ander?
- Welke vormen van content wil je plaatsen? Video, tekst, audio of wat anders?
- Sommige mensen willen content in fases ‘releasen’, de zgn. drip content. Denk erover na of dit iets is wat jij wil kunnen in jouw membership.
Welke membership plugins bestaan er voor WordPress?
Als je een WordPress website hebt, kun je gebruik maken van een plugin, zodat alles redelijk naadloos op elkaar aansluit en je niet wéér een nieuw systeem hoef te gebruiken. Alles blijft dan gerelateerd aan jouw website. Ik zet de meest gebruikte plugins op een rijtje.
Learndash icm Memberdash
Learndash wordt veel gebruikt door online ondernemers om een online cursus te maken en is vrij compleet. Omdat het een redelijk grote en populaire plugin is, is ie met de meeste thema’s en andere plugins goed te combineren. Learndash wordt door de meesten als heel gebruiksvriendelijk en vooral als flexibel ervaren. Met Learndash kan je alles voor 99% op maat maken naar jouw wensen en in jouw stijl.
Zoals de naam al verklapt is Learndash echt gemaakt om online cursussen op te maken; om mensen iets te leren.
Learndash is vrij makkelijk in het gebruik. Je kan aardig wat verschillende content maken zoals video’s, quizzen en opdrachten. En ook is er een mogelijkheid om mensen met elkaar in gesprek te laten gaan op een forum. Als mensen een bepaald deel afronden kan je ze een certificaat geven. En met Memberdash, een toevoeging op Learndash, heb je de mogelijkheid om in verschillende niveaus te werken.
Wil je je content met die drip-methode fase voor fase vrijgeven? Ook dat kan met Memberdash.
Wat de betaling betreft is het ook goed geregeld met Memberdash: je kunt zowel eenmalige betalingen of periodieke betalingen instellen. Je kunt Memberdash koppelen met WooCommerce zodat je klanten met Mollie kunnen betalen en ‘binnenin’ zitten ook de mogelijkheden om met Stripe en Paypal te betalen.
Bekijk de prijs, samenvatting van de functies en de vergelijking met andere tools onderaan deze blog.
Wishlist Member
Ook Wishlist member is een hele geschikte plugin om een membership mee op te zetten.
Het heeft ook een makkelijke interface en je kunt ook gebruik van maken van meerdere niveaus en drip content, zoals het geval is bij Learndash.
Ook het managen aan de achterkant gaat gemakkelijk: betalingen, annuleringen of juist vernieuwen van abonnementen gaat allemaal vrij makkelijk. Je kunt ook trials aanbieden met Wishlist en sneak peaks. En aan de voorkant kunnen deelnemers heel makkelijk een betaalplan kiezen.
Het werkt helemaal makkelijk als je al met WooCommerce werkt.
Ook zit er een rapportage tool in, kan je met email notificaties richting de deelnemers werken (bijv. via Active Campaign / Mailblue) en is het makkelijk om het geheel in je eigen huisstijl te zetten.
Bekijk de prijs, samenvatting van de functies en de vergelijking met andere tools onderaan deze blog.
Woocommerce Memberships
Woocommerce Memberships is vooral een fijne plugin als je Woocommerce zelf heel fijn vindt en daar goed mee kunt werken. Daarnaast lijkt het enigszins gemaakt om je producten (in je Woocommerce shops) in combinatie met je membership te verkopen. Dus denk aan een maaltijdbox i.c.m. recepten en ingrediënten of een membership waarin je leert een biotensor te gebruiken en dan ook de daadwerkelijke biotensor verkoopt, of een fotografiecursus waarbij je ook lenzen of presets verkoopt.
Je kunt op heel veel verschillende niveaus toegang instellen: je hebt hier enorm veel flexibiliteit in. Als dat iets is wat je zoekt, is Woocommerce Memberships heel geschikt.
Daarnaast kan je ook hier content mee drippen, intern berichten sturen naar deelnemers en emails creëren.
Woocommerce Memberships is goed te combineren met een Woocmmerce shop en de plugin Woocommerce subscriptions voor de betalingen (die $279,- per jaar kost).
Bekijk de prijs, samenvatting van de functies en de vergelijking met andere tools onderaan deze blog.
Geen plugin maar een zelfstandig platform
Als je liever geen plugin gebruikt, geen WordPress website hebt of liever gewoon een los systeem hebt zijn er ook een andere goede mogelijkheden.
Het grootste voordeel van zo’n ‘op zichzelf staand’ systeem is dat je niet van 0 af begint. De tool staat al voor een groot deel en jij kunt ‘m customizen. Dat is meteen ook het nadeel als je juist graag iets helemaal op maat wil maken. Dat is dus iets om goed te overwegen: bouw je liever from scratch of pas je liever iets aan wat al voor een deel staat met enigszins beperkte mogelijkheden?
Huddle
Huddle is een enorm populaire tool om een membership en een community mee te bouwen. Huddle is van een Nederlands bedrijf (de IMU) en wordt door heel veel Nederlandse online ondernemers gebruikt.
Huddle is gebruiksvriendelijk en makkelijk om een cursus en membership mee op te zetten. Er zit een community-functie bij (mensen kunnen bijvoorbeeld vragen posten en elkaars vragen beantwoorden), je kunt binnen je cursus van allerlei soorten content maken met video’s, bijlagen en toetsen en je kunt online events organiseren binnen je Huddle. Ook is Huddle’s app fijn om te gebruiken.
Huddle is ideaal. Er zijn maar twee minpunten: het is vrij prijzig (vanaf €19 per maand, maar dan heb je een beperkt aantal functies, het ‘volgende’ abonnement kost €59,- per maand) en zoals hierboven al gezegd: je bent wel gebonden aan wat Huddle aanbiedt qua structuur en templates; een plugin is flexibeler.
Het is dus afhankelijk van wat je wil en wat je budget is.
Bekijk de samenvatting van de functies en de vergelijking met andere tools onderaan deze blog.
Kajabi
Als het om een zelfstandig platform gaat maar wel heel compleet, dan wordt vaak Kajabi genoemd. Met Kajabi kan je landing pages bouwen of zelfs een hele website, het ziet er professioneel uit, heeft een goede klantenservice en met custom coding kan je toch wat afwijken van de standaardmogelijkheden.
Als je verder geen website hebt, zou je Kajabi bijna als vervanger kunnen gebruiken. Ook heeft Kajabi een email tool en kun je funnels maken in Kajabi. Drip content en verschillende niveaus voor verschillende deelnemers: ook geen probleem met Kajabi.
Met Kajabi kun je ook allerlei soorten content maken, van video tot PDF tot quizzen en je mag zo veel uploaden als je wil (claimen ze), zonder je zorgen te maken over de ruimte.
Betalen kan in Kajabi met bijvoorbeeld Link to pay of Stripe maar kan ook door de betaalknop op je landingpage naar een andere pagina te sturen waar je kopers via een ander platform laat betalen.
Kajabi is dus compleet en ziet er gelikt uit en is makkelijk te gebruiken, daar hangt echter ook een prijskaartje aan: de vanaf-prijs is $119,- per maand.
Bekijk de samenvatting van de functies en de vergelijking met andere tools onderaan deze blog.
Teachable
Teachable kun je voor online cursussen gebruiken, als coachings platform en om digitale producten op te verkopen. Je eerste online training kan je ‘soort van’ gratis maken, met een gratis account. Echter, als je deze daarna gaat verkopen, betaal je $1 en 10% van de transactie als fee aan Teachable. Vind je dat geen probleem, dan is Teachable het proberen waard.
Met de speciale membership functie kun je ook hier ‘tiers’, levels, instellen voor je verschillende memberships. Echter betaal je wel extra voor de membership-functie: voor $39,- per maand kan je gebruik maken van 1 tier en voor $119,- per maand heb je hier geen limiet meer op.
Niet zo’n transparante prijsstructuur dus, icm het gratis abonnement om een cursus te bouwen.
Teachable is net als Learndash en Kajabi één van de grotere software bedrijven die cursus-/membership software aanbiedt en is ook net zo professioneel en ziet er ook net zo gelikt uit.
Teachable heeft een eigen betaalmethode, Teachable:pay. Hiermee kan je je klanten o.a. via Apple Pay, Paypal en creditcard laten betalen. Er is geen directe koppeling met iDeal. hiervoor zou je een aparte landing page kunnen aanmaken (bijv met Plug & Pay of Woocommerce) en jouw klanten daar kunnen laten afrekenen maar dit is uiteraard wel meer gedoe om in te stellen want je wil natuurlijk het liefst dat mensen meteen toegang krijgen tot de cursus na betaling. (Dat kan evt. met Zapier.)
Samenvatting
Nadat je hebt bepaald wat je membership moet kunnen, is het volgende wat je jezelf af kan vragen: voel je meer voor een op zichzelf staand platform of meer voor een plugin?
Een op zichzelf staand platform kost minder moeite: er is al heel veel content en jij kunt gemakkelijk toevoegen wat je zoekt in je cursus en membership. Echter: je zal misschien momenten hebben dat je tegen de grenzen van zo’n systeem aanloopt.
De prijzen van een dergelijk systeem liggen meestal ook hoger.
Ben je meer een DIY persoon en bouw je liefst van nul af aan alles zelf zodat je alles helemaal in de hand hebt? Dan kan je beter voor een plugin kiezen.
Je bent dan wellicht goedkoper uit maar het creëren van je content en je membership duurt waarschijnlijk iets langer.
Kijk dus naar je eigen expertise, je budget én ga de verschillende systemen gewoon eens bekijken van de achterkant met een trial of met de niet-goed-geld-terug-garantie.
Heel veel kiezen ondernemers lukraak een systeem om er dan vervolgens achter te komen dat het toch niet het juiste is. Dan kost het veel tijd en moeite om je content over te zetten naar een ander systeem. Voor de deelnemers vaak ook geen pretje, dus kijk eerst goed naar je voorkeuren en probeer er gewoon een aantal uit.
Hieronder heb ik de membership software nog op een rijtje gezet met prijzen (alhoewel niet altijd makkelijk te vergelijken omdat sommige abonnementen bepaalde limieten hebben) en enkele features.
Succes met je keuze!
Overzicht
Learndash/ Memberdash | Wishlist | Woo Memberships | Huddle | Kajabi | Teachable | |
Type | plugin | plugin | plugin | platform | platform | platform |
Prijs | Leardash: $199,- per jr Memberdash: $199,- per jr |
v.a. $149,50 per jr | $199,- per jr | v.a. €19,- per maand | v.a. $119,- per maand | v.a. 0,- per maand + $1 & 10% fee per transactie |
Niet-goed-geld-terug? | binnen 15 dagen | binnen 14 dagen | binnen 30 dagen | binnen 14 dagen | 14 daagse trial periode | Je kunt met een gratis account starten |
Fees bij betalingen? | Tussen de 2 en 5% | Nee (maar wellicht wel bij je betaalsoftware) | Nee (maar wellicht wel bij je betaalsoftware) | Nee (maar wellicht wel bij je betaalsoftware) | Nee (maar wellicht wel bij je betaalsoftware) | Tussen de 0 en 10%, afhankelijk van je abonnement |
Contractduur | Jaarlijks | Jaarlijks | Jaarlijks | Maandelijks / jaarlijks | Maandelijks / jaarlijks | Maandelijks / jaarlijks |
Drip content? | Ja | Ja | Ja | Pas bij abo v.a. €59,- p/mnd | Ja | Ja |
Verschillende levels? | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja | Ja, vanaf bepaald abonnement |
Community / forum? | Nee, maar aangeraden wordt de plugin bbPress | Nee, wel makkelijk te combineren met andere plugins | Nee, wel makkelijk te combineren met andere plugins | Ja | Ja | Alleen bij betaald abonnement |
Deze blog bevat affiliate linkjes. Mocht je via zo’n link een product kopen of abonnement afsluiten, dan ontvang ik daar een kleine fee voor. Jij betaalt niks extra, de prijzen zijn hetzelfde en in sommige gevallen krijg je zelfs korting of een langere proefperiode.
Blogs die je misschien ook interessant vindt
Beste WooCommerce filter om producten in je webshop te filteren
Misschien weet je dat deze website niet de enige website is die ik heb. Ik heb ook een aantal andere websites zoals moederdochterboek.nl en een...
Google Analytics voor beginners: een handige uitleg
Google Analytics helpt je om inzicht te krijgen in wat erop je website gebeurt, wat bezoekers op je website doen en wat ze bekijken. In deze blog...
Online geld verdienen
Hoe kan je online geld verdienen? Online geld verdienen is momenteel aardig populair en er wordt vaak gedaan of online geld verdienen heel...