3 tips om te starten met het Instagram dashboard

Heb je het Instagram dashboard gekocht of maak je gebruik van de trial momenteel? 
Maar twijfel je nog hoe je ermee aan de slag gaat? 

Dit zijn 3 tips om er op je gemak mee te starten en er waardevolle inzichten uit te halen. 

neem de tijd

1.  Neem je tijd & bedenk wat je eigenlijk wil weten

Open je het dashboard voor het eerst? Laat het dan gewoon even op je inwerken. Neem je tijd. Je hoeft niet álles. metéén. in één keer. te weten of te gebruiken. Focus je eerst eens op de vraag: wat zou ik willen weten over mijn Instagram & mijn content. Dus: als ik nieuwe content maak, wat is dan handig om in kaart te hebben?

Bijv. welke posts zijn het vaakst opgeslagen? Of: waar haken mensen af in mijn stories? Of: hoeveel mensen klikken er op mijn link in bio? Als je weet waar je naar zoekt, dan kan je daar gericht naar kijken en dit analyseren (waarom is dat zo?).

zoek naar uitschieters

2. Zoek naar uitschieters.

Data is vaak het interessants als er uitschieters bij zitten. Als je alle dagen even veel volgers erbij krijgt en alle posts even veel likes hebben, tja… dan is er niet veel te analyseren. Dus zoek die uitschieters (gemakkelijk in de grafieken te zien) en bekijk waar het door kwam.

Een story met extreem veel views? Misschien had je voor het eerst een video story opgenomen. Of voor het eerst jezelf laten zien. Of was het een keer grappig ipv serieus? Oke, dan weet je, dat mag je vaker doen!

Een week met veel profielbezoeken? Misschien heb je je aanbod genoemd of heeft iemand je getagt. Hmmm, hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je vaker wordt getagt? Of: hé blijkbaar vinden mensen mijn aanbod interessant!

categoriseer je content

3. Categoriseer je content

Data vertelt je het meest als je met ‘buckets’ werkt. Dus als je zaken categoriseert. Een bucket die Instagram al heeft gemaakt is bijv. type post: carrousel, foto of video. Deze vind je in het dashboard terug.

Maak zelf categorieën van de inhoud van je posts en van het beeld dat je hebt gebruikt. (Maar andere opties zijn ook: lengte van de caption, gebruikte call to action, taal.)

Binnen je categorie kijk je dan naar de gemiddelden. Scoren jouw posts met persoonlijke verhalen beter dan jouw tips? Dan weet je dat je dat vaker mag doen. En misschien had je de overtuiging dat niemand daarop zat te wachten: kan je deze ook meteen loslaten.

Zo kan je je ‘beeld’ ook indelen: bijv foto van jezelf, tekst met tip, quote… 

Heb je het Instagram dashboard al (in de trial of gekocht)? Dan kan je deze tips toepassen! En stel gerust je vragen hieronder.

Heb je ‘m nog niet? Probeer ‘m dan gratis.