Voice over AI software wordt steeds beter en er zijn steeds meer software tools die je hiervoor kunt gebruiken. Maar wat zijn de voor- en nadelen van zo’n AI stem eigenlijk? Waarom zou je het gebruiken en waarom niet?

De voordelen van een AI voice over

Ooit had ik een fatsoenlijke microfoon voor mooi geluid maar als je ooit een puppy hebt gehad snap je misschien wat daarmee is gebeurd 😅. Eerlijk gezegd had ik weinig zin om een nieuwe microfoon te kopen en ik kon er niet makkelijk een nieuwe kabel aan maken.

Maar ik vond bovenal dat het opnemen van mijn eigen voice over me veel te veel tijd kostte. Daarnaast  wilde ik niet persé mijn eigen stem aan de video’s verbinden want het zijn faceless video’s (aka Youtube automation, aka cash cow video’s).

Toen ik daarna iets hoorde over AI voice over, was ik al vrij snel om. Ik gebruik zelf Eleven Labs en daar ben ik heel tevreden over. Het werkt supersnel, je bent niet afhankelijk van anderen en ik betaal rond de 20 euro per maand (dan kan ik een beperkt aantal woorden mee omzetten van tekst naar audio).

Al met al zijn dit dus de voordelen:

  • Tijd besparen: of je nu werkt met een extern iemand die de voice over opneemt of dat je het zelf doet: met een AI voice software gaat het altijd sneller. Je hoeft niet te wachten tot iemand tijd heeft om jouw project op te pakken of het zelf tien keer opnieuw inspreken omdat je je verspreekt oid.
  • Geld besparen: je hoeft geen apparatuur te hebben of iemand te betalen die het voor je doet.
  • Flexibel: een software tool is natuurlijk super flexibel: een keertje opnieuw, een andere stem, tig video’s / audio’s op één dag, het kan allemaal.
  • Consistent: een AI stem is heel consistent uiteraard. Het klinkt altijd hetzelfde, hij is niet verkouden en heeft altijd dezelfde ‘bui’, dezelfde omstandigheden, geen last van achtergrondgeluiden, enz.
voordelen nadelen AI voice over

De nadelen van een AI voice over

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet veel nadelen heb ondervonden aan het werken met een AI voice over of in het bijzonder Eleven Labs, tot nu toe. Er is eigenlijk maar één nadeel dat ik heb ondervonden en dat hangt soms ook samen met de stem:

  • De menselijke ‘touch’ mist: soms mist het menselijke element in de AI stem en mist bepaalde emotie, wordt de klemtoon verkeerd gelegd, spreekt ie bepaalde dingen verkeerd uit of is de stem té consistent. Sommige stemmen vind ik beter dan anderen hierin.

Uiteraard is het enige nadeel dan ook meteen inherent aan het feit dat het een stem is die gemaakt is met artifical intelligence, dus nee, het ís geen mens.

De tijd van robotstemmen of een blikkerige klank is wel echt verdwenen. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ik vind de AI stemmen van Eleven Labs zelf heel realistisch klinken. Ze zijn echt goed en klinken vrij menselijk. Maar een enkele keer merk je toch dat ie net iets mist. 

Ik verwacht dat dit steeds beter wordt over de jaren en voor mij wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen omdat het me zoveel tijd scheelt, het zo makkelijk werkt en de stem bíjna als echt klinkt.

Deze blog bevat affiliate linkjes. Mocht je via een affiliate link een product kopen of abonnement afsluiten, dan ontvang ik daar een kleine fee voor. Jij betaalt niks extra, de prijs is hetzelfde.

Door het gebruik van affiliate links, kan ik deze blogs blijven schrijven en goede tips geven over software. Alle reviews en omschrijvingen zijn oprecht en transparant en gebaseerd op mijn eigen ervaringen.

Blogs die je misschien ook interessant vindt