Wanneer je geen duidelijke doelen stelt in je bedrijf, kom je nergens. Dat is hetzelfde als een vishengel uitgooien zonder aas en dan maar heel hard hopen dat er toch een visje bijt. Je kunt wel uren praten over al je plannen en dromen voor de toekomst, maar als je hier geen actie op onderneemt, zal het altijd bij dromen blijven. Om je doelen te kunnen realiseren, zal je ze dus eerst moeten stellen. Er zijn een aantal redenen te verzinnen waarom het stellen van doelen zo belangrijk is voor jou als ondernemer.

Doelen stellen helpt uitstel voorkomen

Wil jij binnen een bepaalde tijd een specifiek omzetdoel halen of wil je binnen een maand een nieuw aanbod lanceren? Dan weet je dat je aan de bak moet om deze doelstelling te halen. Op de korte termijn moet je snel meerdere stappen achter elkaar zetten naar je einddoel toe. Het helpt ook om uit te spreken naar je omgeving dat je je aanbod op een bepaalde datum klaar hebt of dat je dat omzetdoel voor een bepaalde deadline gehaald wilt hebben. Op die manier houd je niet alleen jezelf accountable, maar letten anderen ook op wat je doet en kun je er niet meer onderuit. Deze gevoelens van noodzaak helpen jou om je uitstelgedrag te overwinnen en zo snel mogelijk naar dat doel toe te werken. Zodat het op tijd af is, want je klanten verwachten ook dat er iets moois voor ze aankomt waar jij ze mee kunt helpen.

 

Doelen stellen brengt focus

Het stellen van doelen brengt je enorme focus. Want stel je geen doel, hoe weet je dan waar je focus moet liggen? Dan kun je de wijze raad opvolgen van de kat uit Alice in Wonderland: ‘Als je niet weet waar je heen wilt, dan maakt het helemaal niet uit welke weg je kiest.’ Als het goed is wil jij kiezen voor de snelste weg die het makkelijkst geld oplevert, toch? Door je te blijven focussen op je einddoel, lukt het je ook om dit daadwerkelijk te bereiken. Je weet namelijk heel goed waar je ja of nee tegen moet zeggen en wat jou dichterbij jouw doel brengt. Op die manier creëer je zo min mogelijk afleiding en heb je de volle focus op de stappen die je wilt zetten om naar je einddoel te komen.

 

Door het stellen van doelen weet je of je on track bent

Het fijne aan doelen stellen is dat je altijd weet of je on track bent. Je kunt namelijk meten waar je staat door een duidelijk begin- en eindpunt vast te stellen. Je weet dus altijd hoe ver je bent en wat je nog te doen hebt om je doel te bereiken. Hoeveel wil je bijvoorbeeld verdienen in de komende 12 maanden en heb je jezelf een ambitieus omzetdoel gesteld? Wat moet je dan verdienen per maand? Hoeveel omzet wil je halen uit terugkerende klanten en hoeveel verkopen heb je bijvoorbeeld uit je webshop nodig om je doel te behalen? Om deze omzetdoelen en jouw planning daarnaartoe visueel voor jezelf te maken, hebben wij een gratis goal-setting template voor je beschikbaar gesteld. Die kan je hier downloaden.

 

Doelen stellen zorgt ervoor dat je je hoogste potentieel bereikt

Wanneer je grote doelen stelt voor jezelf, zal je uit je comfortzone moeten komen. Dingen doen die jij eng vindt, maar die jou wel het succes brengen waar je naar verlangt. Je gaat dingen doen die je nooit voor mogelijk had gehouden. Denk aan het geven van een challenge, meerdere webinars of het streamen van live video’s. Juist door dit soort dingen te doen, merk je dat je enorm groeit als persoon, maar ook in je business. Daag jezelf uit door alles net even beter te doen dan de vorige keer. Hoe kan het nog makkelijker en nog sneller? Hoe zorg je het gemakkelijkst voor de leukste klanten? Welke zaken mag jij aanpassen aan je webinar zodat jij er nog meer verkopen uithaalt? Jezelf en je processen consistent verbeteren net zolang totdat jij je einddoel hebt behaald en dagelijks uit je comfortzone komen, zorgen ervoor dat jij je hoogste potentieel bereikt als ondernemer.

Doelen stellen zorgt ervoor dat jij overzicht houdt

Wanneer je een nieuw, ambitieus doel voor jezelf stelt, kan dat je in eerste instantie overweldigen. Want waar moet je beginnen en wat is de juiste volgorde? Wanneer je je grote einddoel opdeelt in kleinere subdoelen, creëer je overzicht voor jezelf. Je weet dan precies welke stappen je dagelijks moet zetten om uiteindelijk bij dat grote doel uit te komen. Het is net als leren lopen: je zet de ene voet voor de andere, soms val je en zitten dingen tegen, maar uiteindelijk lukt het je toch en ben je hartstikke trots op jezelf. Naast je einddoel opdelen in kleinere doelen, kan het helpen om je doel op te schrijven. Zodat je er niet constant mee in je hoofd zit te malen. Als je je doel opschrijft, geef je je hersenen onbewust de opdracht om dit doel ook te behalen. En gaat het je dus sneller lukken.

 

Doelen stellen brengt je naar meer zelfvertrouwen

Wanneer je je einddoel bereikt hebt, voel je je geweldig. Dit geeft een enorme boost aan je zelfvertrouwen. Want je hebt iets gedaan waarvan je eerder dacht dat het misschien niet mogelijk was. Succesvol zijn wil iedereen, maar niet iedereen heeft zin om de weg ernaartoe te bewandelen. Door doelen te stellen kom je veel sneller bij die gewenste uitkomsten en voel je je onoverwinnelijk.

 

Doelen meten = weten

Het stellen van doelen is dus belangrijk als je succesvol wilt zijn, maar het meten van die gestelde doelen maakt het plaatje helemaal overzichtelijk. Met een KPI dashboard zie je in één oogopslag of al je doelen behaald worden en kun je zien welke beslissingen je te nemen hebt om je bedrijf te laten groeien. Er zijn talloze systemen waarin je een KPI dashboard kan (laten) maken (denk aan Excel, Google Sheets of Power BI) of je kan hier kijken wat voor dashboard(s) er bij kunnen dragen aan resultaat in jouw bedrijf.

Succes met het stellen van je doelen!

 

Vragen over dit artikel of interesse in een dashboard voor het meten van jouw doelen? Stuur ons een bericht:

[]