Affiliate link cloaking, ook wel bekend als URL masking, is een techniek waarbij de lange en ‘lelijke’ affiliate link wordt aangepast naar een kortere, gebruiksvriendelijkere, leesbare link die dezelfde werking behoudt.

Waarom gebruik je een gecloakte affiliate link?

Een gecloakte affiliate link brengt een aantal voordelen met zich mee:

 • Vertrouwen: Lange affiliate links met allerlei codes kunnen er spammy uitzien en het vertrouwen van bezoekers wegnemen. Een gecloakte link ziet er strakker en betrouwbaarder uit.
 • Tracken: Met cloaking kun je trackingscodes toevoegen aan de link, zodat je precies kunt zien waar je clicks en conversies vandaan komen.
 • Klikratio’s: Korte, georganiseerde links zijn vaak aantrekkelijker om op te klikken dan lange, rommelige links. Dit kan leiden tot een hogere klikratio.
 • Georganiseerd: In plaats van overal in je content losse affiliate links te hebben, kun je gecloakte links gebruiken die consistent zijn met je branding.

Het cloaken zelf gebeurt door een redirect. Wanneer iemand op de gecloakte link klikt, worden ze achter de schermen doorgestuurd naar de originele affiliate link. De bezoeker merkt hier niks van.

affiliate link cloaking

Voorbeelden van affiliate link cloaking

 • Stel, je hebt een affiliate link naar een product op Bol.com die er zo uitziet: https://www.bol.com/nl/p/fantastisch-product-1234567890?utm_source=partner&utm_medium=affiliate&utm_campaign=jouwwebsite

 • Met cloaking kun je deze link omzetten naar iets als: https://jouwwebsite.nl/fantastisch-product

Let op: Niet alle affiliate programma’s staan toe dat je hun links cloakt. Check altijd de voorwaarden van het programma voordat je hiermee aan de slag gaat.

Plugins om je affiliate link te cloaken

  Er zijn ook best wat plugins die je affiliate link automatisch cloaken. Een paar voorbeelden zijn:

  • ThirstyAffiliates: Deze plugin is een complete oplossing voor affiliate linkbeheer, inclusief automatische cloaking, 301-redirects, klikstatistieken en A/B-testen.
  • Pretty Links: Met deze plugin kun je eenvoudig korte, gepersonaliseerde links maken voor je affiliate links, social media links en andere URL’s.
  • Easy Affiliate Links: Deze plugin biedt een eenvoudige manier om je affiliate links te cloaken en te beheren, met tracking en rapportfuncties.
  • Auto Affiliate Links: Deze plugin automatiseert het proces van het toevoegen van affiliate links aan je content, met verschillende opties voor het targeten van links.

  Succes!

  Blogs die je misschien ook interessant vindt