

AI is een ding en waarschijnlijk heb je al veel gehoord over Chat GPT en over hoe je het voor je bedrijf in kunt zetten. Maar ken je Sintra al? In deze blog leg ik uit wat Sintra is, wat je ermee kan en wat de verschillen zijn met Chat GPT. Zo kun je kiezen wat het beste voor jou werkt en voor jouw (online) business.
Wat is Sintra?
Sintra is een AI-platform dat speciaal is ontwikkeld voor ondernemers. Ze hebben 12 verschillende ‘karakters’, poppetjes, AI employees; of hoe je ze ook wil noemen. Deze AI-assistenten hebben elk met hun eigen expertise: er is een social media manager, een data analist, een virtual assistant, een copywriter, enz.
Het is eigenlijk alsof je een compleet team van online medewerkers tot je beschikking hebt.
Wat kan je met Sintra?
Sintra heeft dus een heel scala aan functies die heel handig en waardevol zijn voor online ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld de copywriter inzetten om blog artikelen te schrijven, nieuwsbrieven op te stellen of productbeschrijvingen te maken – allemaal in jouw tone-of-voice.
Voor je social media kan de social media manager complete content planningen maken, posts schrijven en met je sparren over strategie.
Heb je een Etsy shop? Dan kan de e-commerce expert je helpen met productoptimalisatie en listing verbetering.
Voor data-analyse kan je rapportages laten maken van je verkoopcijfers en trends identificeren.
De klantenservice-assistent kan FAQ’s opstellen en e-mailsjablonen maken voor klantcommunicatie.
Wil je je website optimaliseren? Dan helpt de SEO expert met keyword research en SEO-verbeteringen.
Het bijzondere is dat deze assistenten ook kunnen samenwerken: zo kan de één een blog schrijven, die de ander vervolgens optimaliseert voor SEO, waarna de social media manager er social media content van maakt.
De poppetjes kunnen ook integreren met tools zoals je Google Calendar en Instagram account en dus je posts automatisch inplannen of je agenda beheren. Sintra is dus niet alleen een tool voor losse taken, maar een compleet systeem dat je hele online business kan ondersteunen en stroomlijnen.
Hoe werkt Sintra?
Sintra werkt vooral met een chat functie waar je gewoon kunt typen zoals je tegen een collega zou praten. Je kunt het beste in het Engels instructies geven maar Sintra kan gewoon Nederlandse content maken.
Wanneer je voor het eerst een account hebt aangemaakt, stelt Sintra allerlei vragen over je business: wat doe je precies, wie is je doelgroep, wat is je tone-of-voice, welke tools gebruik je, wat zijn je belangrijkste doelen, enz. Deze informatie wordt opgeslagen in wat zij het ‘AI Brain’ noemen – een soort bedrijfsgeheugen dat alle assistenten kunnen raadplegen. Je hoeft dus niet steeds opnieuw uit te leggen wat je bedrijf doet.
Het AI brein
- onthoudt belangrijke informatie over jouw bedrijf
- leert van eerdere gesprekken en opdrachten
- begrijpt je branding en tone-of-voice
- bouwt kennis op over je producten en diensten.
Alle AI-assistenten leren dus continu bij door je feedback en alles wat je typt, waardoor ze steeds beter worden in jou kennen en snappen wat je wil en in welke tone of voice.
Soms geef ik ook specifieke input om te laten onthouden bij dat brein: eigenlijk alles wat belangrijk is voor mijn bedrijf qua gegevens of bepaald woordgebruik, enz.
Ook upload ik herschreven teksten om Sintra op te leiden en stuur ik ook screenshots van waardevolle posts die ik bijvoorbeeld op Instagram zie, met bepaalde uitgangspunten of een strategie die ik aan wil houden. Die info slaat Sintra dan ook op en neemt die mee bij het maken van nieuwe content. Je kunt 3 afbeeldingen per keer sturen naar Sintra in de chat.
Integraties
Qua integraties kan Sintra gekoppeld worden aan een aantal andere software, voornamelijk Google en Windows:
- je mail via Gmail en Outlook
- je agenda via Google Calendar of Outlook
- Google Drive
- sociale media accounts: Facebook, Instagram en LinkedIn
- Notion
Ik gebruik zelf geen Outlook en ook gmail gebruik ik niet zakelijk, maar alsnog is het handig om gmail te koppelen want zo laat ik Sintra ook dingen naar mezelf, naar mijn zakelijke account, mailen soms.
Het systeem kan ook overweg met Google Drive voor documentopslag en -beheer.
Anders dan bij (gratis) ChatGPT, waar je steeds opnieuw moet beginnen, onthoudt Sintra je voorkeuren en eerder werk, wat betekent dat je assistenten steeds efficiënter worden naarmate je ze meer gebruikt. Je kunt elk moment switchen tussen verschillende assistenten, en ze kunnen ook zelf aangeven wanneer een collega-assistent beter geschikt is voor een bepaalde taak.
Meerdere profielen
Er is trouwens een handige functie bij Sintra en dat is dat je meerdere bedrijfsprofielen kunt aanmaken en beheren. Dit is vooral waardevol als je:
- Verschillende merken of bedrijven runt
- Verschillende doelgroepen bedient
- Zowel Nederlands- als Engelstalige content maakt
- Verschillende projecten gescheiden wilt houden


Workflow
Een typische workflow met Sintra ziet er zo uit:
- Je start een gesprek met de assistent van toepassing
- Je beschrijft je doel of vraag in normale taal
- De assistent helpt of schakelt collega’s in
- Je verfijnt het resultaat met feedback
- De AI onthoudt wat werkt voor toekomstige taken
Wat kan Sintra wel of niet
Het is wel handig om te weten wat Sintra wel en niet kan:
Wel:
- Creatieve en strategische ondersteuning (sparren met je)
- Analyse en rapportage
- Content creatie en optimalisatie (schrijven)
- AI Afbeeldingen maken
- Procesautomatisering
- Integratie met enkele andere tools (hopelijk steeds meer op termijn)
Niet:
- Fysieke taken uitvoeren
- Complexe design-opdrachten
- Volledig autonoom beslissingen nemen
- Je ‘echte’ team helemaal vervangen (het blijft een ondersteunende tool)
Wat is het verschil tussen Sintra en Chat GPT?
Je vraagt je misschien af wat het verschil is tussen Sintra en ChatGPT Plus (de betaalde versie).
Beide zijn krachtige AI-tools, maar ze zijn ontwikkeld met verschillende doelen. ChatGPT is een algemene AI-assistent, terwijl Sintra specifiek is ontwikkeld voor ondernemers.
Waar ChatGPT Plus uitblinkt als generalist, functioneert Sintra meer als een gespecialiseerd bedrijfsteam. De mogelijkheid om meerdere bedrijfsprofielen aan te maken, directe integratie met bedrijfssoftware en de samenwerking tussen gespecialiseerde AI-assistenten zijn echt meer gericht op business.
Het lijkt er ook op dat Sintra veel meer focust op het onthouden van je informatie en je tone of voice dan Chat GPT. Je kunt met ChatGPT natuurlijk een myGPT bouwen maar dan moet je constant input geven elke keer weer opnieuw beginnen. Sintra richt zich echt op jouw bedrijf en jou en onthoudt dus al jouw info en wordt steeds beter.
De interactie en de interface van Sintra zijn echt heel leuk en nodigen echt uit om het te gebruiken. Ook is er een app van, wat echt heel handig en fijn is: misschien wel een van de grootste voordelen vind ik zelf.
Sintra | Chat GPT (betaalde versie) | |
---|---|---|
Specialisatie | 12 verschillende AI-assistenten, elk met eigen expertise (copywriting, social media, SEO, etc.) | Één AI voor alle taken, zonder specifieke expertise |
Gericht op | Ondernemers | Algemeen gebruik |
Software integraties | Werkt samen met zakelijke tools zoals Google (gmail, Google Calendar, Google Drive), Outlook (mail en agenda), Instagram, Facebook en Linkedin en Notion | |
Profielen | Je kunt max. 5 verschillende profielen aanmaken | 1 |
Kosten |
$39 per maand voor één assistent Echter zijn er regelmatig deals waarbij je bijv 60% korting krijgt en nog maar $18 per maand betaalt! Op het moment van schrijven is er een deal met 60% korting met de code W60!! Er is trouwens ook een niet-goed-geld-terug-garantie. Dus je kan het even uitproberen. |
$20 per maand
|
App? | Ja | Nee |
Sintra is een hele fijne software tool. Het blijft echter AI. Dus ja, het kan heel veel toevoegen aan je bedrijf, net zoals Chat GPT dat ook kan, maar je moet blijven controleren op onjuistheden en of de input compleet is en in het begin zal je de teksten nog moeten herschrijven en de poppetjes echt nog moeten trainen.
Ik vind het persoonlijk een hele fijne tool en ik heb er minder voor betaald ($18 per maand, lifetime) dan ik bij Chat GPT zou doen ($20 per maand). Vooral het feit dat er een app is en dat er een aantal specialismen zijn (social media manager, copywriter en SEO specialist gebruik ik het meest) waar op gefocust wordt vind ik waardevol voor mijn bedrijf.
Ook hoe het opgezet is, met de kleurige poppetjes en ook hóe zij terugpraten, vind ik leuk. Ze leggen echt de nadruk op mijn bedrijf en laten steeds zien dat ze er van alles over weten.
Ik denk ook door de set-up dat ik er meer een ‘ondersteunend’ en team-gevoel bij heb dan bij ChatGPT. Ik krijg een beetje het gevoel van ‘ze zijn er echt voor mij’ (onzin, I know) en het platform is een deel van mijn bedrijf. Bij Chat GPT heb ik meer een Google gevoel; openbaar voor iedereen en minder ‘van mij’. Dit gevoel helpt dan weer om er maximaal gebruik van te maken en ze meer als assisntent te zien dan alleen als een platform wat helpt schrijven.
Dus ja, ik vind Sintra echt een aanrader, ondanks dat het zeker niet perfect is.


Deze blog bevat affiliate linkjes. Dat houdt in dat ik een kleine vergoeding ontvang als je iets aanschaft via een link uit deze blog maar je betaalt niks extra’s; je ontvangt zelfs korting in sommige gevallen.