Op zoek naar kennis en veel bezig met het lezen van blogs, viel mij iets op: sommige websites hadden zo’n handige inhoudsopgave aan de bovenkant van hun blog of artikel. Dat leek mij ook een goed idee. Handig voor de lezer en ook goed voor de SEO. Dus dat wilde ik ook!

Zelf een inhoudsopgave aan de blogs toevoegen

Mijn eerste gedachte was, ik ga zelf aan alle blogs zo’n inhoudsopgave toevoegen. Kost even wat tijd maar als het bijdraagt aan de vindbaarheid, dan knap ik dat er wel even uit.

Maar toen ik er net wat langer bij stilstond, vond ik het toch een minder goed idee. Het zou veel tijd kosten en het zou übersaai zijn om te doen.

Ik besloot om het uit te besteden en plaatste een oproep in een Facebook-groep met andere ondernemers & professionals.

Tot mijn verrassing kwamen er twee reacties van mensen die vertelden dat er een plugin bestaat om een inhoudsopgave aan een blog toe te voegen! Halleluja, wat een uitkomst!

Teskt gaat verder onder de afbeelding.

wordpress plugin inhoudsopgave blog toevoegen

Welke plugin gebruik ik

De tip was om Table of contents van LuckyWP te gebruiken. Toen ik daarop zocht tussen de plugins in WordPress, zag ik dat er nog een heleboel meer waren maar ik heb toch deze gekozen. Vooral doordat iemand deze plugin tipte en er dus een positieve ervaring mee had en omdat ik zag dat deze al vaak gedownload was, wat mij ook vertrouwen in de plugin gaf.

Hier vind je de plugin LuckyWP Table of contents en hij is gratis te gebruiken. Zelf vind ik het het fijnst om deze op te zoeken binnen de WordPress omgeving bij ‘Plugins’ > ‘Add new’ > de naam intypen bij de zoekbalk.

wordpress plugin inhoudsopgave blog toevoegen lucky WP table of contents

Hoe werkt deze plugin?

Het werkt heel erg makkelijk! Als je de plugin hebt geïnstalleerd en geactiveerd, dan zoek je de plugin op (onder ‘Plugins’ aan de zijkant in de sidebar links) en klik je op Settings (of Instellingen). 

Dan zie je een zestal tabjes zoals General, Appearance en Auto Insert.

Bovenaan deze blog zie je hoe de inhoudsopgave eruit kan zien. Ik heb de onderstaande settings gekozen. De settings onder de andere tabbladen heb ik niet gebruikt of aangepast.

Wat ik aangepast heb: 

General

– Title, daar heb ik Inhoud van gemaakt
– Label Show en Label Hide heb ik aangepast naar het Nederlands met Tonen en Verbergen

Appearance

– De Title Font Size en de Items Font Size heb ik groter gemaakt, deze stonden op 100% en 90% en ik wilde deze iets groter. De groottes worden afgemeten van je eigen instellingen.
– Bij Color Scheme heb ik Transparant gekozen. Ik zou alle opties even proberen en kijken wat je het mooist vindt. Ook hier ligt het aan je instellingen welke kleuren er bijv. gebruikt worden in je inhoudsopgave.
En zoals je ziet kun je de kleuren zelf ook makkelijk aanpassen.

Auto Insert

– Belangrijk is hier dat je op Enable klikt als je wil dat er automatisch voor elke blog een inhoudsopgave wordt toegevoegd. Ook voor eerdere blogs doet ie dit dan, wat ik geweldig vind!
– Ik heb gekozen voor Top wat de plek betreft, omdat ik het fijner en overzichtelijker vindt dat de inhoudsopgave eerst komt en niet bijv na de inleiding. Ook hier zou ik zelf gewoon alle opties proberen om te kijken hoe het er naar je zin uitziet.
– En je kunt nog kiezen op welk soort pagina’s je de inhoudsopgave allemaal wil toevoegen. In mijn geval alleen bij de blogs (‘post’) en niet bij de gewone pagina’s bijvoorbeeld.

Al je blogs hebben automatisch een inhoudsopgave

Als je klaar bent – en vergeet niet bij elke tab op Save / Opslaan te klikken! – wordt bij alle blogs (en evt andere type pagina’s als je die aangevinkt heb) een inhoudsopgave toegevoegd op basis van je kopjes. Dus heb je bij je teksten H1 en H2 enz. kopjes gebruikt, dan zal je deze terugvinden in je inhoudsopgave. 

Pas je een kopje aan, dan zal de plugin dit autoamtisch ook wijzigen in je inhoudsopgave. 

Handig toch? Ik ben fan van deze plugin. What about you?

wordpress plugin inhoudsopgave blog toevoegen
wordpress plugin inhoudsopgave blog toevoegen
wordpress plugin inhoudsopgave blog toevoegen

Blogs die je misschien ook interessant vindt